Večernjakove zvjezdice

Konoba Corrado: Svjetski prvak hvata im ribu, a gosti nakon jela prste ližu

Foto: Srđan Hebar
Konoba Corrado
Foto: Srđan Hebar
Konoba Corrado
Foto: Srđan Hebar
Konoba Corrado
Foto: Srđan Hebar
Konoba Corrado
19.07.2018.
u 09:07
Gospođa Katica već je bila i vozačica taksija i doktorica, one koji se razvesele i ostanu do kraja vozi kući, a ako kome zatreba, previja i rane
Pogledaj originalni članak

“Corrado” je restoran o kojem se govori i – na Cresu. Kultno mjesto za gurmane na ova dva otoka, turisti tu oblizuju prste nakon otočkih i kvarnerskih specijaliteta. Najbolje od najboljeg.

Važno je da je autohtono

Kako neće kad im ribu hvata svjetski prvak u podvodnom ribolovu. Riječ je o našem slavnom Danielu Gospiću.

– Taj je dečko fenomenalan, on nema mana – hvale ga vlasnici restorana.

Foto: Srđan Hebar
Mali Lošinj
Foto: Srđan Hebar
Mali Lošinj
Foto: Srđan Hebar
Mali Lošinj
Foto: Srđan Hebar
Mali Lošinj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Muzej Apoksiomena

A ovdje se jede:

– Autohtono. Riba iz našeg podmorja, škamp kvarnerski, creska janjetina... – kažu Igor (50) i supruga Katica (49) Morin koji tu kuhaju generacijama turista.

Ali, nije da samo kuhaju. Katica se sjeća anegdote:

– Bila sam ja i Katica–taksi, ali i dr. Katica! Gosti ostali do kraja i “malo” popili, odvezla sam ih do apartmana. Jedna je gospođa došla s opečenom rukom, starija Talijanka, pa sam joj premotala ranu. Dolazila je, nakon toga, svaku večer na prematanje. I zadnju večer stigla s buketom ruža i rekla: “Spasili ste me”. A meni baš taj dan bio rođendan – kaže Katica pa dodaje:

– Čovjek, eto naš gost, ostavio punu torbu eura... I otišao. I ja za njim. S torbom. Prošla sam cijeli grad, tražila gdje god sam mogla, i nema ga. Nigdje ga naći. I kad sam već sva tužna krenula kući, naletim na njega u jednog pekarnici. Želio mi je dati nešto novca za zahvalu, ali ja mu odgovorila: ‘Ma ni čut!’

Imaju i svoj med od kadulje

Proizvode i svoj med od kadulje, suprug, koji je u kuhinji, zimi je ribar, a gospođa se sama brine o maslinama.

– Ma sama ih ja naberem tonu – smije se Katica.

Ipak, ovdje svi dolaze zbog hrane. I vina. Imaju više od 140 domaćih etiketa od 120 kuna pa naviše po butelji. Vratimo se na tanjur, na pjat. Nema što nema. Salata od hobotnice, salata od zubaca, palamida u ulju... Genijalno. Za jednu osobu – 122 kune. Ne čudi što je stalno gužva. I ovaj moj mali razgovor s gazdaricom bio je, eto, u hodu... 
Vrijedni su.

Konoba Corrado

Konoba “Corrado”

Svete Marije 1, Mali Lošinj

Vlasnik: Igor Morin

Iznos računa: 122 kune

****

Izbor i kvaliteta jela (do maks. 50 bodova): 48

Izbor i kvaliteta pića (do maks. 15 bodova): 13

Posluga i ljubaznost (do maks. 10 bodova): 9

Dojmovi i prostor (do maks. 20 bodova): 17

Ukupnost ponude (do maks. 5 bodova): 4

Ukupno: 91

3 zvjezdice - 80-87 bodova

4 zvjezdice - 88-94 bodova

velika zvjezdica - više od 95 bodova     

Jeste li znali

Mnogima na Lošinju upravo o lignjama ovisi i – kućni budžet. Tko god na Lošinju ima barku, naravno i udicu, hvata ih.

Cijena – 50 kuna po kilogramu pa ako bude sreće pa se ulovi stotinu kilograma lignji, eto 5000 kuna. One su jelo ovog kraja, na lignjama su mnogi odrasli. Na brudet, friganima, na gradelama...

Naravno, ne patagonijskim.

Info

Cijene su u Malom Lošinju, posebno one za parkiranje, vrlo prihvatljive i domaćim gostima

Parkiranje: 6 kn/h

Pivo 0,5 l: 16 kn

Kava espresso: 12 kn     

Top 5 za kupanje

1. Tizna

2. Zabodarski

3. Kriška

4. Pržine

5. Veli žal

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.