“Corrado” je restoran o kojem se govori i – na Cresu. Kultno mjesto za gurmane na ova dva otoka, turisti tu oblizuju prste nakon otočkih i kvarnerskih specijaliteta. Najbolje od najboljeg.
Važno je da je autohtono
Kako neće kad im ribu hvata svjetski prvak u podvodnom ribolovu. Riječ je o našem slavnom Danielu Gospiću.
– Taj je dečko fenomenalan, on nema mana – hvale ga vlasnici restorana.
A ovdje se jede:
– Autohtono. Riba iz našeg podmorja, škamp kvarnerski, creska janjetina... – kažu Igor (50) i supruga Katica (49) Morin koji tu kuhaju generacijama turista.
Ali, nije da samo kuhaju. Katica se sjeća anegdote:
– Bila sam ja i Katica–taksi, ali i dr. Katica! Gosti ostali do kraja i “malo” popili, odvezla sam ih do apartmana. Jedna je gospođa došla s opečenom rukom, starija Talijanka, pa sam joj premotala ranu. Dolazila je, nakon toga, svaku večer na prematanje. I zadnju večer stigla s buketom ruža i rekla: “Spasili ste me”. A meni baš taj dan bio rođendan – kaže Katica pa dodaje:
– Čovjek, eto naš gost, ostavio punu torbu eura... I otišao. I ja za njim. S torbom. Prošla sam cijeli grad, tražila gdje god sam mogla, i nema ga. Nigdje ga naći. I kad sam već sva tužna krenula kući, naletim na njega u jednog pekarnici. Želio mi je dati nešto novca za zahvalu, ali ja mu odgovorila: ‘Ma ni čut!’
Imaju i svoj med od kadulje
Proizvode i svoj med od kadulje, suprug, koji je u kuhinji, zimi je ribar, a gospođa se sama brine o maslinama.
– Ma sama ih ja naberem tonu – smije se Katica.
Ipak, ovdje svi dolaze zbog hrane. I vina. Imaju više od 140 domaćih etiketa od 120 kuna pa naviše po butelji. Vratimo se na tanjur, na pjat. Nema što nema. Salata od hobotnice, salata od zubaca, palamida u ulju... Genijalno. Za jednu osobu – 122 kune. Ne čudi što je stalno gužva. I ovaj moj mali razgovor s gazdaricom bio je, eto, u hodu... Vrijedni su.