Konoba Vinko u šibenskom kraju poznata je kao mjesto gdje se sjajno jede. Tu dolaze domaći, turisti, tko god stigne. Konjevrate.
Zašto je ime sela Konjevrate?
– Vrate tu konje. Jednostavno je... – kaže Vinko Krnić (66), vlasnik konobe Vinko.
Putnici se na ovom mjestu zaustavljaju ravno 107 godina. Nevjerojatno, zar ne? Solidna gostioničarska tradicija..
Četiri sata jahanja
– Šukundjed Tomeka otvorio je 1911. u našoj kući oštariju, zvala se Velika Mlaka. I otad se tu iza šanka ne staje... U ono je doba ovo bilo jedino mjesto za okrepu za putnike od Šibenika prema Drnišu i Kninu. A kako se tad putovalo na konjima, ovdje ih se mijenjalo. Putnik bi vratio konja te uzeo odmornog i nastavio prema Šibeniku.
Koliko mu je trebalo?
– Četiri sata, danas si dolje za deset minuta – kaže Vinko.
Je l’ bilo obračuna kuburama ispred oštarije?
– Nije, ne – smiju se ovdje pa dodaju: – Ali znalo se dogoditi da radnici ostave pola nadnice tu na šanku. U novije vrijeme ovdje se događa gastronomska priča koja je ponos kraja. Najpoznatiji su po odojku, po odličnom roštilju, pršutu... Ali i rižotu.
– Teleći rižoto na skradinski način radimo po receptu djeda Mirka. On je kuhao na svim pirovima u ovom kraju sredinom prošlog stoljeća, a imao je u svojoj bilježnici sve one brojke za izračun koliko čega treba za pir. Od čačkalice do torte. Samo je trebalo reći koliko ljudi će doći na vjenčanje i on bi sve izračunao. A rižoto? Prva smjena stavi ujutro da se temeljac od pivca i telećih kostiju krčka, a onda ga navečer, iza 20 sati, druga smjena skida s vatre. Samo se temeljac radi 12 sati, i tako svaki dan... – kažu u Konjevratima.
I gosti se vrate
Tomeka, Mirko, sad unuk Vinko, a u restoranu rade i – praunuka Maja i praunuk Tomislav. No pršut reže isključivo otac.
– Imam više od 50 godina staža, počeo sam s 14 godina. Evo, moraš probati...
Pršut odličan (30 kuna porcija), a rižoto na skradinski još bolji (80 kuna). Za desert – kolač od mrkve (28 kuna). U Konjevrate se treba – vratiti. Ovamo se i gosti vrate
prvom prilikom cu posjetit konobu Vinko!