Večernjakove zvjezdice

Konoba Vinko: Šank radi 107 godina, a temeljac za teleći rižoto priprema se punih 12 sati

Foto: Srđan Hebar
Konoba Vinko
Foto: Srđan Hebar
Konoba Vinko
Foto: Srđan Hebar
Konoba Vinko
Foto: Srđan Hebar
Konoba Vinko
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Plaža Slanica
03.08.2018.
u 11:07
Djed je u kući otvorio oštariju Velika Mlaka, bilo je to jedino mjesto za okrepu za putnike od Šibenika prema Drnišu i Kninu
Pogledaj originalni članak

Konoba Vinko u šibenskom kraju poznata je kao mjesto gdje se sjajno jede. Tu dolaze domaći, turisti, tko god stigne. Konjevrate.

Zašto je ime sela Konjevrate?

– Vrate tu konje. Jednostavno je... – kaže Vinko Krnić (66), vlasnik konobe Vinko.

Putnici se na ovom mjestu zaustavljaju ravno 107 godina. Nevjerojatno, zar ne? Solidna gostioničarska tradicija..

Četiri sata jahanja

– Šukundjed Tomeka otvorio je 1911. u našoj kući oštariju, zvala se Velika Mlaka. I otad se tu iza šanka ne staje... U ono je doba ovo bilo jedino mjesto za okrepu za putnike od Šibenika prema Drnišu i Kninu. A kako se tad putovalo na konjima, ovdje ih se mijenjalo. Putnik bi vratio konja te uzeo odmornog i nastavio prema Šibeniku.

Foto: Srđan Hebar
Konoba Vinko

Koliko mu je trebalo?

Četiri sata, danas si dolje za deset minuta – kaže Vinko.

Je l’ bilo obračuna kuburama ispred oštarije?

– Nije, ne – smiju se ovdje pa dodaju: – Ali znalo se dogoditi da radnici ostave pola nadnice tu na šanku. U novije vrijeme ovdje se događa gastronomska priča koja je ponos kraja. Najpoznatiji su po odojku, po odličnom roštilju, pršutu... Ali i rižotu.

– Teleći rižoto na skradinski način radimo po receptu djeda Mirka. On je kuhao na svim pirovima u ovom kraju sredinom prošlog stoljeća, a imao je u svojoj bilježnici sve one brojke za izračun koliko čega treba za pir. Od čačkalice do torte. Samo je trebalo reći koliko ljudi će doći na vjenčanje i on bi sve izračunao. A rižoto? Prva smjena stavi ujutro da se temeljac od pivca i telećih kostiju krčka, a onda ga navečer, iza 20 sati, druga smjena skida s vatre. Samo se temeljac radi 12 sati, i tako svaki dan... – kažu u Konjevratima. 
 

Foto: Srđan Hebar
Konoba Vinko

I gosti se vrate

Tomeka, Mirko, sad unuk Vinko, a u restoranu rade i – praunuka Maja i praunuk Tomislav. No pršut reže isključivo otac.

– Imam više od 50 godina staža, počeo sam s 14 godina. Evo, moraš probati...

Pršut odličan (30 kuna porcija), a rižoto na skradinski još bolji (80 kuna). Za desert – kolač od mrkve (28 kuna). U Konjevrate se treba – vratiti.  Ovamo se i gosti vrate

TOP 5 za kupanje

1. Jadrija

2. Rezalište

3. Banj

4. Slanica Murter

5. Minerska

Info

Povoljno parkiranje, ali i umjerene cijene kave i piva

Parkiranje: 5 kn/h  Pivo 0,5 l: 18 kn Kava espresso: 10 kn  
 

JESTE LI ZNALI?

Ovo znaju rijetki Šibenčani. Na mjestu gdje je najluksuzniji hotel ovog kraja D-Resort, odnosno i hotel i marina, nekad je bila vojarna. I to još od Austro-Ugarske. Prema zapisima iz tog doba, jedan od ročnika u vojarni bio je i Ante Pavelić. Trebao je služiti u Puli, no završio je u vojarni Kuline i radio na njezinu zidanju. Riječ je o 1915., što je on zidao, danas je srušeno.

Konoba Vinko

Uz Cestu 57, Konjevrate

Vlasnici: Obitelj Krnić

Iznos računa (1 osoba) 152 kune

....

Izbor i kvaliteta jela (DO MAKS. 50 bodova) 46

Izbor i kvaliteta PIĆA (DO MAKS. 15 bodova)13 

Posluga i ljubaznost (DO MAKS. 10 bodova)10

Dojmovi i prostor (DO MAKS. 20 bodova)18

Ukupnost ponude (DO MAKS. 5 bodova) 4 

UKUPNO 91

3 zvjezdice - 80-87 bodova

4 zvjezdice - 88-94 bodova

Velika zvjezdica - više od 95 bodova
 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
15:32 04.08.2018.

prvom prilikom cu posjetit konobu Vinko!