SPLIT

Turiste u Klisu čekaju slasni zalogaji i fini mirisi

Foto: Privatni album
1/7
02.08.2018.
u 20:45

Ovdje se sudaraju klime, tu je najviše gromova, na mjestu gdje se ponajbolje iskazuje energija Mediterana mi gostima pričamo o baštini, proizvodnji, kaže A. Polić

Ovdje se sudaraju klime, tu je najviše gromova, na mjestu gdje se ponajbolje iskazuje energija Mediterana mi gostima pričamo o baštini, proizvodnji, kaže A. Polić.

Foto: Tino Jurić/Pixsell

Mjesto je to na kojem su prošlost i tradicija umotani u novo ruho i gdje gosti mogu iz prve ruke vidjeti kako u suvremenom pogonu nastaju autohtoni proizvodi, uživati u mirisu bilja u jedinoj privatnoj botaničkoj zbirci u Hrvatskoj, a zatim u etnoselu doživjeti kako je nekoć izgledao život obitelji u Dalmatinskoj zagori, vidjeti kako se mijesi i peče kruh ispod peke.

Individualni obilasci

I nije baš nikakvo čudo što je to odredište s pregršt zanimljivosti, mirisa i slasnih zalogaja, mjesto na kojem je otvorena ovogodišnja Ultra i gdje je prije lude zabave u Splitu na obiteljskoj noći u dvadesetak minuta vožnje od gradske vreve udaljenom Klisu uživalo četrdesetak glavnih ljudi festivala.

– Prošlo je vrijeme statičnog turizma uz obalu. Sada je vrijeme istraživačkog turizma, gosti vole vidjeti odakle je sve krenulo prije no što su se domaći počeli spuštati na obalu – govori Andrija Polić, direktor tvrtke Stella Mediterranea u čijem je vlasništvu taj kliški kompleks koji je lani posjetilo oko 20 tisuća turista. 


Osnovna je djelatnost tvrtke proizvodnja tradicionalnih delikatesnih proizvoda od suhih smokava, agruma, badema... pod imenom Stella Croatica, kako se zove i etno-agro park na Klisu.

>> Split veličanstveno ispratio Olivera: 'Hvala, kralju! Hvala, legendo!'

1/22

Od ove godine kompleks je otvoren i za individualne posjete, a onaj tko plati ulaz na tvrđavu u Klisu ući će u Etno-agro park Stella Croatica besplatno, i obrnuto. Cijena je te kombinirane ulaznice 60 kuna.


Na tvrđavi Klis snimala se svjetski popularna serija Igre prijestolja, što posebno privlači mlade, sljedeća je etapa – za onoga tko odluči dan provesti istraživajući – posjet muzejima, a zatim može, na primjer, uživati u parfemskom vrtu Stella Croatica, vidjeti kako se prave hidrolati, prisustvovati radionici izrade sapuna ili u školi maslinova ulja naučiti kako postati ekspert za ulje...


Dok nam mljetski zet Polić priča o počecima tvrtke navodeći kako su još prije 16 godina on i supruga Melita na Mljetu počeli prerađivati masline da bi obitelji osigurali dodatni izvor prihoda te kako je upravo njihovo ulje postalo prvi gastrosuvenir u Hrvatskoj, prolazimo pokraj ostakljenih pogona gdje se prave ušećerene korice naranče, bademi u šećeru, keksi s lavandom te druge dalmatinske slastice.

Turisti ovdje mogu vidjeti kako te delecije nastaju, a sudeći po žaru kojim Polić o tom dijelu ponude govori, ti ih prizori oduševljavaju, baš kao i kad shvate da su svi proizvodi ekološki, da se prave ručno, da se proizvodnja obavlja po HACCP standardu, a tvrtka je dobila prvi halal certifikat u nas.

Zaposlenih je pedeset, i to iz najveće udaljenosti od dva kilometra od posla. Taj je podatak također zanimljiv turistima, kao i činjenica da ovdje rade obitelji. 
Spajajući povijesne priče s pričama iz gastronomije i poljoprivrede Andrija nas uvodi u botanički park za čiju je sadnju i uzgoj endemskih vrsta tvrtka dobila pravo od zagrebačkog Botaničkog vrta.

U uređenim gredicama rastu ljekovito, začinsko, ali i otrovno bilje, poput ricinusa.

– Imamo sve endeme primorske Hrvatske, poput biokovskog zvončića, velebitske degenije... – nabraja Polić. 
U sklopu botaničkog vrta nalazi se i prezentacijska dvorana koja je ujedno i kino u kojem se prikazuju promotivni filmovi.

Etnografski muzej iz Splita pomogao je tvrtki Stella Croatica savjetima u gradnji sela te postavio izložbu. U konačnici je nastala zanimljiva i drukčija turistička ponuda koja je gostima, potkrepljuju to brojke posjetitelja, dobro legla.

Gost sve vidi

– Klis je ključ Dalmacije, ovdje se sudaraju klime, tu je najviše gromova... I baš na tome mjestu gdje se energija Mediterana ponajbolje iskazuje mi gostima pričamo priču o hrvatskoj poljoprivredi, proizvodnji, baštini...

Naši gosti imaju prilike vidjeti kako spajamo prošlost, sadašnjost i budućnost – kaže Andrija Polić....

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

PRIORITETI

Hitno treba riješiti dva problema, promet je prvi.

Uska grla su zakrčene prometnice, nedostatak parkirališta, loša opskrba vodom i strujom, nedostatak mjesta na plažama. Otpad je posebna priča zbog odlagališta Karepovac.

Split i županija imaju sve pretpostavke da postanu prva turistička regija u Hrvatskoj i rastu do tridesetak posto spram sadašnjih rezultata.

U srpnju i kolovozu srednja Dalmacija može bez teškoća ostvariti još milijun noćenja i prigrliti i 250 umjesto sadašnjih 200 tisuća gostiju dnevno u sezoni, a u ostalim mjesecima predsezone i posezone puno više. No ne i Split, ako ne počne hitno, preko noći, rješavati velike probleme komunalne i prometne infrastrukture.

Jer, sada je sve na granici izdržljivosti jer se regija već približila brojci od 6 milijuna noćenja u komercijalnim smještajnim kapacitetima u jednome mjesecu. Uska grla su zakrčene prometnice, nedostatak parkirališta, loša opskrba vodom i strujom, čak i nedostatak mjesta na plažama, otpad je posebna priča zbog nesaniranog odlagališta Karepovac.

Nema ni hotela dovoljno, iako su četiri u visokome stupnju gradnje. Kolone i zastoji u prometu u Splitu su sada gotovo nerješivi jer kroz grad moraju proći gotovo svi koji u njemu ne ostaju ili magistralom idu prema Omišu i Makarskoj rivijeri, na otoke ili na aerodrom...

Voze se, bolje reći stoje, u kolonama po tri do sedam sati ne bi li prešli pedesetak kilometara. U srcu grada su trajektna luka, autobusni i željeznički kolodvor. Stoga hitno treba naći rješenja za premještanje ključnih prometnih objekata iz područja gradske luke, ponajprije trajektne luke i autobusnog kolodvora.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U oblacima je uvođenje gradskoga vlaka iz zračne luke, a sada slijeće i po 120 zrakoplova dnevno, njima stiže tridesetak tisuća turista svaki dan. Hoće li nam turisti sve to oprostiti?

A njih je u prvih šest mjeseci u gradu bilo 118 tisuća, 22 posto više nego u prvoj polovini 2016. Potom se dogodila Ultra i samo u tri-četiri dana udvostručen je taj broj.

Kad su Splićani preko noći počistili tragove za njima, na vrata je pokucala špica sezone i turističke brojke krenule su u nebo. Kao i ove temperature.

PLUS I MINUS

PLUS

Bogata povijest
Uz to i turistički potencijal istaknuli su kvalitete ovog bisera Mediterana i prije nekoliko godina ga od tranzitnog prometnule u krajnje odredište. U Splitu je sve nadohvat ruke – i plaže i provod, a iz Splita možete skoknuti na jednodnevne izlete do Šolte, Brača i Hvara.

MINUS

Taksi

Nekoliko stotina kuna za nekoliko stotina metara – tako je baždaren taksimetar u pojedinih vozača taksija. Kratke gradske vožnje iznimno su im mrske, ni domaći im gosti nisu po volji. Nemojte zaustavljati prvog koji naiđe jer će njegova vožnja biti dvostruko skuplja od taksija naručenog aplikacijom.

OBVEZNO POSJETITE

Dioklecijanova palača

Vrhunska je turistička atrakcija šetnja sjevernim zidom Dioklecijanove palače. Šetnica je nakon dugogodišnje obnove otvorena početkom 2015. 


Nedaleko od sjevernih zidina nalazi se i splitska Galerija umjetnina u kojoj su izložena djela Bukovca, Medovića, Joba, Meštrovića... A ispred sjevernog ulaza u Dioklecijanovu palaču monumentalni je kip Grgura Ninskog čiji se nožni palac već izlizao od silnog dodirivanja ljudi koji vjeruju da će im se time ispuniti želja.

Atelje Vaska Lipovca

U ateljeu se može razgledati fundus u kojem je nekoliko stotina slika, više od 2000 crteža, oko tisuću skulptura... Radovi su to nastali od Lipovčevih studentskih do posljednjih dana.

Poljudska ljepotica

Može se razgledati svaki dan od 10 do 19 sati i saznati pregršt zanimljivosti iz bogate povijesti splitskog Hajduka, zaviriti u VIP ložu, trofejnu dvoranu, uskočiti na travnjak.

Poredak

1. KORČULA 95
2. DUBROVNIK 92
3. HVAR 92
4. ROVINJ92
5. BRAČ 90
6 PAG 90
7. PULA 89
8. RAB 89
9. SPLIT 89
10. MAKARSKA 88
11. MLJET88
12. POREČ 88
13. MALI LOŠINJ 87
14. OMIŠ 87
15. KRK 86
16. OPATIJA 86
17. PELJEŠAC 86
18. CRIKVENICA 83
19. CRES 80
20. ŠIBENIK 00
21. TROGIR 00
22. VIS 00
23. ZADAR 00

Ocjene

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš: 8

Kvaliteta i raznolikost smještaja: 10

Kvaliteta ugostiteljske ponude: 10

Gostoljubivost i susretljivost domaćina: 8

Večernja zabava i 
provod: 10

Kulturni sadržaji: 10

Rekreativni sadržaji: 10

Uređenost i opremljenost plaža: 8

Faktor opuštanja: 7

Opći 
dojam: 8

Ukupna ocjena: 89

>> Pogledajte i galeriju fotografija 'Opatija: Turisti na plažama i šetnicama'

1/18
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije