Još je proljetos izgledalo da će zbog nedostatka kvalitetnih radnika splitski restoran Perivoj turističku sezonu dočekati zatvorenih vrata, a onda se sve stubokom promijenilo - i vlasnik i zaposleni, a okidač da se novi vlasnici Robert Sabljić i Zdravko Pačar upuste u cijelu priču bio je pristanak Brace Sanjina da bude šef kuhinje.
Park oko secesijske vile
Činjenica da će restoran raditi tijekom cijele godine bila je presudan razlog Bracina pristanka da postane šef kuhinje u restoranu smještenom nekoliko stotina metara od Dioklecijanove palače, u prije tri godine obnovljenoj prekrasnoj secesijskoj vili koja se sa svojim prostranim đardinom (parkom) nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture.
Hvaljeni i nagrađivani kuhar - koji je lani mobilizirao struku pa su kuhali gasiteljima kada se “atraktivni” požar bio spustio nadomak Splita – u Perivoj je donio svoju energiju i prepoznatljivost autohtone kuhinje u modernoj verziji.
- U restoranima koji rade cijelu godinu možete pokazati svu svoju kreativnost. U kužini nas je šestero, a pet je konobara. Ovdi je 300 sjedećih mjesta, prostor je jedinstven pa tu možete doć’ i ako hoćete mir i ako hoćete šušur – govori Braco.
Zanimaju ga i inspiriraju, kaže, domaći gosti, a njih je u Perivoju oko 60 posto. Bira isključivo domaće, vrhunske namirnice koje nabavlja od nekolicine ribara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Kavana nudi tapase
Na prvo mjesto iz svog jelovnika ovaj chef stavlja pšenicu s dimljenim pedočima (dagnje) i kozicama (98 kuna), izdvojit će i carpaccio od dimljene sabljarke na orzu (ječmena kaša) i brusnici (75 kuna), a od glavnih jela Jakobove kapice na želeu od morskih trava s čipsom od pancete (137 kn) te foie gras u konjaku i soku naranče s tigrastim kozicama na crumbleu od lješnjaka i badema s kremom od jabuke (195 kn).
Perivoj je podijeljen na dva dijela – u kavani možete uz kavu uživati u izvrsnim slasticama ili čaši vina, uz tapase.
U restoranskom dijelu poslužuju à la carte jela i degustacijske menije.
Braco Sanjin kaže da će se jelovnici i vinske karte mijenjati “po stađunima” (godišnjim dobima).
>> Pogledajte i video kako izgleda vožnja padobranom u korčulanskom arhipelagu