Omega-3 masne kiseline ili esencijalne masne kiseline glavni su građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i cijelog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti, ali i naš izgled, a njihova je ravnoteža nužna za normalno funkcioniranje organizma, piše portal Eat This.
l premda je već dulje vrijeme poznata njihova uloga u kardiovaskularnom sustavu te antitrombotsko, antiaritmijsko i protuupalno djelovanje) nova otkrića sugeriraju da nam redovita konzumacija omega-3 kiselina može čak i spasiti život jer drastično smanjuju mogućnost srčanog udara.
Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu American College of Cardiology proučavalo je pacijente koji su nakon srčanog udara primljeni u bolnicu, a otkrilo je da oni koji u krvi imaju više razine omega-3 masnih kiselina imaju i manje šanse da umru od srčanog, a tijekom iduće tri godine imaju i daleko manju potrebu za ponovnom hospitalizacijom zbog srčanih problema u usporedbi s drugim pacijentima.
Kada čuju dijagnozu djeca kažu: sve će biti dobro, roditelje hrabrimo da budu kao oni
Ovo je istraživanje kod 44 pacijenta prosječne dobi od 61 godine koji su preboljeli srčani udar promatralo dvije ključne vrste omega-3 kiselina: eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA).
EPA je već prije povezivana sa smanjenim rizikom od srčanog udara, a njen je najpoznatiji izvor masna riba poput lososa i skuše. DHA je također već povezana s manjim rizikom od smrti u slučaju srčanog udara, a najviše je se nalazi u orasima, sjemenu lana i ulju repice.
Nakon što su tri godine pratili napredak pacijenata nakon srčanog udara, istraživači su otkrili da su oni s višim razinama EPA i DHA kiselina u većem broju živi dočekali kraj studije. Oni s višim razinama EPA-e također su rjeđe zahtijevali povratak u bolnicu u tom razdoblju.
Iz toga su znanstvenici zaključili da bi prehrana bogata omegom-3 mogla poslužiti kao pametna strategija prevencije srčanog udara.
Ekskluzivno za Večernji list: Stigao nam je novi PlayStation 5, pogledajte kako izgleda!