TRAUME

Kosa bilježi i naplaćuje svaki stres i nezadovoljstvo

Foto: Pixsell
Kosa bilježi i naplaćuje svaki stres i nezadovoljstvo
23.09.2009.
u 12:25
Šokovi koje organizam pamti, a naplaćuje naknadno, izazvat će pojačano opadanje kose, a među njima su smrtni slučajevi u bliskom krugu, razvod, nesreće, čak i nezadovoljstvo na poslu te poremećaj spavanja.
Pogledaj originalni članak

Sjećate li se bakinih savjeta kako kosu treba njegovati tako da svake večeri kroz nju provučete češalj čak dvjesto puta? Taj je, nekada koristan savjet, modernim ženama postao prava noćna mora - ne samo što nemaju vremena ni strpljenja za toliko dugo češljanje nego je ispadanje kose postala toliko učestala pojava da marljive češljačice već nakon desetog poteza hvata panika - hoće li im išta ostati na tjemenu?!

Moderne žene, pokazuju istraživanja, vrlo se često susreću s ispadanjem kose. Svaka deseta, pokazala su istraživanja, prije pedesete godine izgubi gotovo polovicu vlasi s tjemena. Postotak se povećava s izloženošću stresu (što nije odmah vidljivo), ulaskom u menopauzu ili nakon neke druge hormonalne bure u tijelu.

Trudnoća i porod na vrhu su popisa krivaca za ispadanje kose. Dok u blaženom stanju kosa blista, stres poroda i ludovanje hormona nakon toga prorijedit će tjeme svake druge žene. Menopauzu prati gubitak estrogena, a time i - kose. Kada se hormoni uravnoteže, kosa ponovno raste - no najčešće sijeda.

Šokovi koje organizam pamti, a naplaćuje naknadno, izazvat će pojačano opadanje kose, a među njima su smrtni slučajevi u bliskom krugu, razvod, nesreće, čak i nezadovoljstvo na poslu te poremećaj spavanja. Bez kose možete ostati ako često eksperimentirate s dijetama koje su također šokovi za organizam ali i zbog - manje je poznato, nedostatka željeza u krvi. Žene koje pate zbog anemije obično ne znaju da im nedostaje i cinka i folne kiseline, elemenata zaduženih za zdravlje kose.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DO
doktorica
10:24 24.09.2009.

Onda je pola Hrvata proćelavo