Za pripremu ovog jela potreban vam je svježi mladi špinat (prvo rezanje) i potpuno svježa jaja, po mogućnosti iz organskog uzgoja.
Jaje Florentina s mladim špinatom
Sastojci za 4 osobe:
4 ploške kruha za tost bez kore
4 domaća jaja
300 g svježeg mladog špinata (primo taglio, prvo rezanje)
maslinovo ulje, sol, papar
Za umak:
1 žlica limunova soka
2 žumanjka
malo bijelog vina
85 g tekućeg maslaca (nipošto ne smije biti topao)
Priprema:
Posve mladi špinat okrenite par puta u tavi na maslinovu ulju koje ste aromatizirali krupnom morskom solju. On je toliko mlad da će odmah uvenuti pa ga nemojte dugo držati na toplini. Pripremite umak holandez tako da žumanjke zagrijavate na pari uz stalno miješanje dok ne postanu gusti. Zatim dodajte vino, tekući maslac, sol, papar i sok od limuna. Miješajte na pari dok ne dobijete kremasto-pjenastu smjesu. Za poširanje jaja trebaju vam dva lončića. U jednom zakuhajte vodu i dodajte vinski ocat kako se jaja ne bi razišla. Dodajte jaje koje ste pažljivo razbili i oblikujte ga žlicom da se ne raziđe. Kuhajte minutu i pol pa preselite u drugi lončić u kojem je voda topla, ali ne kipi, da se skuha do kraja. Poširano jaje premjestite na tanjur, prelijte umakom holandez i poslužite s tostiranim kruhom. Začinite paprom i ukoliko ste u prilici ukrasite grančicama lavande.