klopa za klince

Krem-juha od mrkve, file brancira ili kremasti rižoto: Novi jelovnik chefice Ane Grgić Tomić za najmlađe goste sa živopisnim ilustracijama!

Foto: Arhiva hotela Esplanade - Lili Bašić
Krem-juha od mrkve, file brancira ili kremasti rižoto: Novi jelovnik chefice Ane Grgić Tomić za najmlađe goste sa živopisnim ilustracijama!
26.08.2023.
u 07:00
Chefica Ana Grgić Tomić osmislila je nutritivno izbalansiran jelovnik od sezonskih lokalnih namirnica za djecu te prirodne kašice bez šećera za bebe
Pogledaj originalni članak

Krem-juha od mrkve sa štapićima kuhane mrkve s medom, poširani file brancina s kremom od batata i ekstradjevičanskog maslinovog ulja, kremasti rižoto s ukusnim povrćem i pečenom piletinom... - sve to i još pokoja delicija dio su novog dječjeg jelovnika Zinfandel'sa i Le Bistroa koji potpisuje šefica kuhinje Ana Grgić Tomić. „Budući da sam i ja mama, svjesna sam važnosti zdrave i raznovrsne prehrane za djecu, stoga sam kreirala jelovnik od pažljivo biranih i svježih sastojaka”, ističe višestruko nagrađivana chefica Ana Grgić Tomić, dodajući: „Djeca odmalena razvijaju svoje okusne pupoljke, a roditelji i okolina u velikoj mjeri utječu na stjecanje zdravih navika. Okuse sam maksimalno prilagodila djeci. Primjerice, omiljeni špageti, koji mogu biti i bez glutena, dolaze uz umak koji pripremamo u vlastitoj kuhinji od svježih rajčica sa svježim bosiljkom iz našeg vrta na terasi Oleander”, objašnjava chefica.

„Moji osobni favoriti su juhica od mlade mrkve koja dolazi sa štapićima mrkve u medu, kao i poširani brancin – jer djeca rijetko konzumiraju ribu, a ona obiluje proteinima, sadrži vrlo malo zasićenih masti i bogata je omega-3 masnim kiselinama.” Iznenadit će vas koliko je mogućnosti za razmaziti nepce vaših mališana poslasticama s minimalnim dozama šećera. Sočni kolač s mrkvom i bademima u kombinaciji s kremom od badema, riža na mlijeku s vanilijom i bananom, voćni smoothie, limunada, ili pak samo svježe sezonsko voće bit će odličan izbor za mališane, dok roditelji malih beba mogu s povjerenjem naručiti neku od svježe pripremljenih kombinacija povrtnih ili voćnih kašica. Za najmlađe, tu su i vrhunski ergonomski stolci koji pružaju udobnost maloj djeci za stolom, kao privlačni, pomno dizajnirani i kvalitetni tanjurići, zdjelice, pribor za jelo i podlošci koji će biti posebno zabavni najmlađima. Novi dječji jelovnik, sa živopisnim ilustracijama „Esplanadinog miša” kojepotpisuje Ivica Valjak i stihovima Ivone Zege, oduševit će najmlađe svojim dizajnom.

Foto: Arhiva hotela Esplanade - Lili Bašić

Poširani file brancina i čips od batata

Sastojci:
• File brancina 400 g
• Batat 500 g
• Timijan
• Limunova korica
• Maslinovo ulje
• Sol
• Papar


Priprema:
U posoljenu vodu dodajte 300 grama oguljenog nasjeckanog batata, zatim kuhajte dok batat ne omekša na laganoj temperaturi. Kada primijetite da je kuhan, ocijedite i dodajte 2 dcl maslinovog ulja soli te dobro izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom dok ne postignete glatku kremu. Brancin laganim pokretima filetirajte te pažljivo odstranite kosti i kožu. U kipuću vodu dodajte prstohvat soli i malo maslinovog ulja, zatim dodajte timijan, koricu limuna te stavite filet brancina i smanjite vatru dok nastavljate kuhati još desetak minuta. Kada ste u potpunosti sigurni da je brancin gotov izvadite ga i obavezno posušite te začinite solju, timijanom, limunovom koricom i na koncu maslinovim uljem za dodatnu aromu.

Komentar chefice Ane Grgić: Uvrstiti ovo jelo na popis dječjeg jelovnika nije bilo teško jer djeca rijetko konzumiraju ribu, a ona obiluje proteinima, sadrži vrlo malo zasićenih masti i bogata je omega-3 masnim kiselinama. Upravo je ovo jelo koje dječici nedostaje! Uz finu kremu od batata s maslinovim uljem uz naš čips od batata ovaj fantastični recept možete brzo napraviti, a često ga i sama pripremam svojoj kćerkici.

Krem juha od mrkve, štapići kuhane mrkve s medom

Foto: Arhiva hotela Esplanade - Lili Bašić

Sastojci:
• 2 žlice maslaca
• 1 veliki luk
• 1 režanj češnjaka
• 450 g mrkve
• 900 ml temeljca
• Sol
• Papar


Priprema:
Mrkve operite, ogulite i narežite na manje komade. Za početak otopite maslac te dodajte nasjeckani luk na kockice i miješajte sve dok ne omekša. Posolite, poparite i ubacite sitno sjeckani češnjak, a zatim pirjajte na laganoj vatri još dvije minute. Nakon toga dodajte nasjeckanu mrkvu i kuhajte još pet do maksimalno šest minuta. Ulijte povrtni temeljac i vodu te pazite da nemate zapečene komadiće na dnu. Pustite da sve skupa zavrije na jakoj vatri, smanjite vatru i pustite da krčka 15 minuta, a zatim maknite s vatre. Stavite u blender i miksajte sve dok ne primijetite kremastu gustu juhu bez grudica. Poslužite toplo!

Štapići: Narežite mrkvu na štapiće jednake veličine te ih stavite kuhati u vodu s malo soka od naranče. Kuhajte dok ne primijetite da su mrkve omekšale, zatim pažljivo ocijedite i na njih dodajte malo meda.

Komentar chefice Ane Grgić: Ova ukusna juhica od mlade mrkve koja dolazi sa štapićima mrkve u medu jedno je od jela kojima mališani teško mogu odoljeti. Brzo se i lako napravi, a uz slasne štapiće postaje prava gurmanska poslastica. Dobar tek!

Riža na mlijeku, vanilija, banane

Foto: Arhiva hotela Esplanade - Lili Bašić

Sastojci:
• 800 ml mlijeka
• 150 šećera
• 150 g riže dugog zrna
• Mahuna vanilije
• 10 g maslaca
Sve sastojke osim maslaca staviti u lonac za kuhanje. Mahunu vanilije prethodno okomito prepoloviti nožem i sastrugati sjemenke. Kuhati uz miješanje 15 minuta, odnosno dok riža nije kuhana.

Krema od vanilije
• 100 ml mlijeka
• 200 ml slatkog vrhnja
• 80 g šećera
• Vanilin šećer
• 15 g kukuruznog škroba

Pripremite lonac za kuhanje te ulijte slatko vrhnje i obavezno dodajte obje vrste šećera. U posebnoj posudi razmutite mlijeko sa škrobom. Kada primijetite da je vrhnje zakipjelo, ulijte mlijeko sa škrobom i kuhajte na vatri četiri do maksimalno pet minuta. Ne zaboravite kremu potpuno ohladiti prije serviranja. Rižu poslužiti u zdjelici, na vrh dodati žlicu hladne kreme od vanilije, pola narezane banane i po želji posuti u manjim ili većim dozama cimeta. 

Komentar chefice Ane Grgić: Odrasla sam uživajući u svakom zalogaju riže na mlijeku, kao i moja kći koja jednostavno obožava ovaj bombastični desert. Upravo zato je na dječjem meniju. 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.