Jeste li znali?

Kuhari otkrili: Svaka vrsta luka reže se i dinsta drugačije, evo kako

Foto: screenshot/facebook
Kuhari otkrili: Svaka vrsta luka reže se i dinsta drugačije, evo kako
03.02.2021.
u 14:30
Kažu da bi ovoj namirnici trebalo posvetiti puno više pažnje tijekom kuhanja.
Pogledaj originalni članak

Onima koji nisu vješti u kuhinji vjerojatno je svaki luk isti i ne primjećuju neku veliku razliku u jelu kada ga dodaju, ali kuhari su nedavno otkrili da bi tom sastojku trebali pridavati više pažnje. Nije svejedno koju vrstu dodajete u koje jelo, kako je režete ni dinstate, kažu za cooktopcove.com i otkrivaju sve trikove kod pripreme ovog, u mnogim jelima, omiljenog sastojka za dodavanje posebne arome.

Ljubičasti luk - nije baš dobar za kuhanje, bolji okus imat će ako ga dodate u hamburger ili sendvič, kao dodatak mesu koje pripremate na roštilju ili u salati. Ima znatno manje šećera od žutog luka i pun je antioksidansa koji smanjuju rizik oboljenja od raka. Kuhari kažu da ga režete na kolutove i da svaki kolut potom razdvojite prstima.

Slatki luk - razlika između ovog i žutog luka u izgledu je gotovo neprimjetna, kod slatkog je kora malo više narančasta. Ima puno blaži okus od ostalih vrsta, pa je najbolji izbor ako želite jesti sirovi luk uz, recimo, ćevape, a možete ga koristiti i za umak od rajčice jer sadrži dosta vode. Trebalo bi ga rezati na trakice.

Žuti luk - najčešće korištena vrsta kod kuhanja, ima najjači okus od svih i odličan je izbor kada trebate karamelizirati luk za neko jelo jer sadrži dosta šećera. Režite ga na sitne kockice.

Nemate okrugli papir za pečenje? Evo kako ga napraviti u samo par sekundi!

Srebrenac - najbolji izbor za meksička jela i salate, ali i kao dodatak na pizzi jer je najhrskaviji od svih vrsta, ali i najzdraviji jer ima protuupalna svojstva. Reže se na trakice.

Luk kozjak - male i uske glavice ovog luka slatkog su i ne baš intenzivnog okusa, pa je najbolji izbor za pripremu svježih umaka. Režite ga na trakice.

Mladi luk - iako ga je najbolje jesti sirovog, može se koristiti i za kuhanje, i to zajedno sa zelenim dijelom. Obavezno se reže na kolutiće.

Kuhari su podijelili i nekoliko uputa za dinstanje. Prvo, režite luk tako da su otprilike svi komadići jednake debljine i veličine. Radite to ručno jer razne sjeckalice i blenderi ga u tren pretvore u kašu, a onda se nikako neće moći karamelizirati. Dinstajte na suncokretovom ili maslinovom ulju, a možete koristiti i mast. Luk dodajte u tavu tek kad se dobro zagrijala, stavite na laganu jačinu i miješajte drvenom kuhačom. 

Kako jednostavnije oguliti češnjak? Ovaj trik zaludio je Twitter:

Foto: Thinkstock
Češnjak
Foto: Screenshot/Twitter
češnjak
Foto: Thinkstock
garlic and a whole wooden table closeup
Foto: pexels.com
češnjak

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.