Najnovije laserske metode

Unatoč njihovoj važnosti, često zanemarujemo zdravlje očiju. Kako ukloniti dioptriju u samo 15 minuta?

Foto: Bilić Vision
Poliklinika Bilić Vision
Foto: Envato Elements
pregled vida
Foto: Poliklinika Bilić Vision
Foto: Bilić Vision
Poliklinika Bilić Vision
Foto: Bilić Vision
Bilić Vision
Foto: Bilić Vision
Bilić Vision
Foto: Poliklinika Bilić Vision
Foto: Poliklinika Bilić Vision
10.11.2023.
u 09:23
Stručnjaci iz Poliklinike Bilić Vision među prvima u Hrvatskoj uveli su operacije oka laserom kojima rješavaju problem dioptrije, staračke dalekovidnosti, uklanjaju sivu mrenu i tretiraju problem suhog oka. Iza uspješnog liječenja stoji kontinuirano ulaganje u stručno usavršavanje tima, ali i ulaganje u suvremenu i kompjutoriziranu opremu.
Pogledaj originalni članak

Problemi s vidom ozbiljno narušavaju kvalitetu života, ali mogu biti pokazatelj i nekih ozbiljnijih bolesti oka. Kako je tehnologija napredovala, a kompjutorizacija je uvedena u mnoge medicinske zahvate, problemi s vidom i bolesti oka više se ne rješavaju samo vidnim pomagalima, kao što su naočale i leće.  

U Poliklinici Bilić Vision, koja je već godinama lider u liječenju poteškoća s vidom i bolesti očiju, vrhunski tim liječnika pod vodstvom dr. Luke Bilića, uz najmoderniju i sofisticiranu tehnologiju probleme s vidom uklanja primjenom najnovijih laserskih metoda.  

Lasersko skidanje dioptrije

Kako je jedan od ciljeva suvremene oftalmologije pacijentima omogućiti bolju kvalitetu života i otvoriti im mogućnost da svoje svakodnevne aktivnosti mogu obavljati sa što manje distrakcija, liječenje problema s vidom otišlo je korak ispred – za korekciju dioptrije ne morate nositi pomagala, kao što su naočale i leće, već je možete ukloniti. Jedna od sigurnih i uspješnih metoda, koja je danas sve popularnija, laserska je korekcija vida.

Stručni tim Poliklinike Bilić Vision, dr. Luka Bilić i dr. Branka Jurić Tomašević, dosad su laserskom metodom FemtoLASIK uspješno izveli više od 15 000 takvih zahvata. Riječ je o najnaprednijoj metodi laserskog skidanja dioptrije tijekom koje se sve faze operacije obavljaju laserski. Prvi laser napravi poklopčić na rožnici, koji se otvori kako bi drugi laser skinuo dioptriju te se nakon toga poklopčić vraća na mjesto kako bi zacijelio. Oporavak nakon laserskog uklanjanja dioptrije je brz, a većina pacijenata već idući dan na prvoj kontroli postiže stopostotnu vidnu oštrinu, dok je nekima potrebno nekoliko dana. 

Foto: Poliklinika Bilić Vision

Lasersko uklanjanje starosne dalekovidnosti 

Sa starenjem i rastom životne dobi u mnogih osoba dolazi i do degenerativnih promjena na oku, što se uglavnom očituje pojavom dalekovidnosti, čak i kod osoba koje tijekom života nisu imale nikakvih problema s vidom. Prema nekom uzorku pacijenata, koji posjećuju oftalmologe, primjetno je da već nakon 40. godine života dolazi do slabljenja prirodne akomodacije očne leće, što se u oftalmologiji stručno naziva i presbiopija ili starosnu dalekovidnost. U liječenju ovoga problema, koji znatno smanjuje kvalitetu života, dosad se koristilo dvjema metodama otklanjanja dalekovidnosti – metodom klasičnog laserskog monovisiona i invazivnijom metodom ugradnje leća. Radilo se o kompromisnim rješenjima jer se kod svake od tih metoda žrtvovao jedan dio funkcionalnosti oka da bi se postigao vid na svim udaljenostima.

Njemačka kompanija Zeiss izumila je lasersku platformu Presbyond koja je u potpunosti unaprijedila lasersko rješavanje starosne dalekovidnosti i omogućila izvrsne operative rezultate. Kako Zeiss bira samo odabrane oftalmološke ustanove u svijetu koje prve imaju mogućnost isprobati njihovu tehnologiju, prvi u Jugoistočnoj Europi da isprobaju Presbyond platformu bili su kirurzi Poliklinike Bilić Vision - dr. Luka Bilić i dr. Branka Jurić Tomašević.

Metodom Presbyond, za razliku od svih ostalih metoda, podešava se korekcija svakog oka radi što preciznijeg postizanja dubinske oštrine i kreiranja tzv. „Blend“ zone (preklapanja) pa se tako postiže oštrina vida na blizinu, daljinu, ali i na srednju udaljenost, a pacijentima se većini slučajeva omogućava dobar vid na blizinu i do kraja života. 

Laserska operacija sive mrene

Kako se povećava životna dob, cijeli metabolizam se usporava pa niti oko nije pošteđeno toga procesa. Stoga, u očnoj leći postupno se gomilaju sitna oštećenja koja se sve teže sama popravljaju, što rezultira zgušnjavanjem lećnih proteina te dolazi do zamućenja u leći. Starenjem i sve većim zamućivanjem očne leće, povećava se i njezina tvrdoća, odnosno siva mrena ili katarakta sazrijeva, a glavni simptomi su pad vidne oštrine i zamagljen vid.

Stručnjaci Poliklinike Bilić Vision imaju iza sebe 25-godišnje iskustvo liječenja sive mrene i do sada su uspješno izveli više od 27.000 operativnih zahvata. Osim klasičnog pristupa liječenju – ultrazvučne operacije – dr. Luka Bilić, prof. dr. sc. Iva Dekaris i prof. dr. sc. Maja Merlak uspješno uklanjaju sivu mrenu i sofisticiranim femtosecond laserom. Riječ je o metodi koja se posljednjih godina koristi u svim zapadnim vrhunskim poliklinikama, a koja je, prema svim pokazateljima, znatno sigurnija za pacijenta.
U laserskoj operaciji katarakte, više nema kirurškog noža, već se svi rezovi na oku rade laserom pa tako i najvažniji rez otvaranja prednje kapsule prirodne leće. Pravilnost ovog otvora olakšava umetanje umjetne leće u oko, a to je zajamčeno preciznošću lasera. U prijašnjim metodama uklanjanja mrene taj je rez radio kirurg ručno, kirurškim nožićem, a sada to izvodi  laser. Također, laser omekšava kataraktu dok je usitnjuje na manje, mekše komade, koje je kirurgu lakše ukloniti prije nego što je zamijeni novom, umjetnom, lećom. Operacija je bezbolna, a pacijent odmah nakon operacije ide kući.

Liječenje suhog oka pulsnim laserom

Sindrom suhog oka (keratoconjunctivitis ili keratitis sicca), nažalost, može se pripisati i suvremenom načinu života koje uključuje višesatno sjedenje pred ekranom kompjutora, ali njezin uzroka mogu biti i razne traume oka, operacije ili bolesti oka, poremećen volumen ili sastav suznog filma. Ovaj problem  prate neugodni simptomi, kao što su crvenilo, žuljanje, svrbež, osjećaj pijeska ili trepavice u oku, pečenje, bol i žarenje, mutan vid uz preosjetljivost na svjetlo te poteškoće nošenja kontaktnih leća.

Liječenje sindroma suhog oka u Poliklinici Bilić Vision provodi se najmodernijom tehnologijom E-Eye pulsnim laserom koji svjetlosnim impulsima potiče rad Meibomovih žlijezda pa se tako vraća normalan suzni film oku, a učinkovitost liječenja traje od 6 mjeseci pa do 3 godine za čak 60% pacijenata.

Pacijent osjeća poboljšanje već nakon prve primjene svjetlosnih impulsa, a za rezultate su u prosjeku potrebna tri tretmana tijekom dva mjeseca.  

Kako zdravlje oka i dobar vid osiguravaju bolju kvalitetu života, takva životno važna pitanja valja prepustiti onima koji to znaju najbolje i koji su otišli korak naprijed u znanju i tehnologiji. Recenzije pacijenata i preporuke upravo to jamče za dr. Luku Bilića i stručni tim Poliklinike Bilić Vision.

Sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Bilić Vision.

Pogledajte na vecernji.hr