Gozba od srdele

Lažni brudet od srdela mogli bismo jesti svaki dan – nema ljepšeg mirisa nego kad se krčka ovo jelo!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Lažni brudet od srdela mogli bismo jesti svaki dan – nema ljepšeg mirisa nego kad se krčka ovo jelo!
20.03.2022.
u 07:05
Ovo aromatično jelo možete jednostavno poslužiti u tanjuru i uz njega svježi kruh, a izvrsno prija uz svježe pripremljenu palentu koju poslužite na malo finog “toća”.
Pogledaj originalni članak

Uz sve blagodati koje ovo jelo donosi, jedna od boljih je miris koji se širi kućom dok ga pripremate – gdje god živjeli, činit će vam se da ćete, kad širom otvorite prozor, ispred sebe ugledati beskrajno morsko plavetnilo.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Lažni brudet od srdela

Sastojci:

500 g srdela, očišćenih
2 glavice luka
2-3 režnja češnjaka
½ stručka peršina
2 lovorova lista, sušena
1 grančica svježeg ružmarina
1 dl bijelog vina
maslinovo ulje
1 limenka pelata
500 ml pasirane rajčice
sol, papar
prstohvat šećera

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Luk narežite na tanke kolutove pa ga bacite na maslinovo ulje u posudu u kojoj ćete kuhati brudet. Stavite posudu na srednju vatru, kada se luk lijepo zazlati, ubacite sitno nasjeckani češnjak, prstohvat sjeckanog peršina i dva lista lovora, ne dulje od dvadesetak sekundi. Sad ubacite pelate i pasiranu rajčicu, začinite solju, paprom i šećerom da neutralizira kiselinu. Sve dobro promiješajte i pustite da zavrije pa ubacite grančicu ružmarina i podlijte vinom. Poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri tridesetak minuta uz redovito miješanje, cilj je da višak tekućine ispari i smjesa se zgusne. Potom ubacite ribu, poklopite i malo protresite posudu da umak obloži ribu. Kuhajte 5-7 minuta na laganoj vatri. Kad je jelo gotovo, pospite ga s malo svježe nasjeckanog češnjaka i peršinom. Poslužite s domaćom palentom, krumpirom na lešo ili prilogom po vlastitom ukusu. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.