Uz sve blagodati koje ovo jelo donosi, jedna od boljih je miris koji se širi kućom dok ga pripremate – gdje god živjeli, činit će vam se da ćete, kad širom otvorite prozor, ispred sebe ugledati beskrajno morsko plavetnilo.
Lažni brudet od srdela
Sastojci:
500 g srdela, očišćenih
2 glavice luka
2-3 režnja češnjaka
½ stručka peršina
2 lovorova lista, sušena
1 grančica svježeg ružmarina
1 dl bijelog vina
maslinovo ulje
1 limenka pelata
500 ml pasirane rajčice
sol, papar
prstohvat šećera
Priprema:
Luk narežite na tanke kolutove pa ga bacite na maslinovo ulje u posudu u kojoj ćete kuhati brudet. Stavite posudu na srednju vatru, kada se luk lijepo zazlati, ubacite sitno nasjeckani češnjak, prstohvat sjeckanog peršina i dva lista lovora, ne dulje od dvadesetak sekundi. Sad ubacite pelate i pasiranu rajčicu, začinite solju, paprom i šećerom da neutralizira kiselinu. Sve dobro promiješajte i pustite da zavrije pa ubacite grančicu ružmarina i podlijte vinom. Poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri tridesetak minuta uz redovito miješanje, cilj je da višak tekućine ispari i smjesa se zgusne. Potom ubacite ribu, poklopite i malo protresite posudu da umak obloži ribu. Kuhajte 5-7 minuta na laganoj vatri. Kad je jelo gotovo, pospite ga s malo svježe nasjeckanog češnjaka i peršinom. Poslužite s domaćom palentom, krumpirom na lešo ili prilogom po vlastitom ukusu.