da ne izgorite

Likopen u rajčici, dinjama i ružičastom grejpu za jaču otpornost na UV zrake

Foto: Thinkstock
Likopen u rajčici, dinjama i ružičastom grejpu za jaču otpornost na UV zrake
06.06.2014.
u 14:15
Da biste maksimalno iskoristili sadržaj likopena, konzumirajte prerađenu rajčicu
Pogledaj originalni članak

Likopen koji se nalazi u rajčici, dinjama i ružičastom grejpu može pojačati otpornost kože na djelovanje sunčevih zraka.

Britanski znanstvenici otkrili su da osobe koje su jele pire od rajčice pokazuju za 33% manju sklonost da izgore na suncu nego osobe koje jedu rajčicu u malim količinama ili je ne jedu uopće. Iako je neophodno da se naprave daljnja istraživanja, već sada je jasno da uključivanje veće količine likopena u prehranu može samo koristiti.

Prirodni izvori

Da biste maksimalno iskoristili sadržaj likopena, konzumirajte prerađenu rajčicu – pelat, kečap, umak i sok – jer u ovom obliku sadrži veći postotak likopena od onog koji se nalazi u svježem plodu i organizam ga lakše apsorbira.

Osim toga, špinat i mrkva kuhani na pari poboljšavaju sposobnost organizma da iskoristi karotenoide u njihovu sastavu.

>>Likopen iz rajčice pomaže sniženju kolesterola i krvnog tlaka

>>Muči vas neugodan miris znoja? Problem može biti u rajčicama

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.