Rolex među posuđem

Lonci koji bude čežnju, biraju ih gurmani i vrhunski chefovi

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Mauviel lonci
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Mauviel lonci
10.12.2014.
u 17:00
Mauviel je Rolex među posuđem, a cijene ovih lonaca kreću se od 800 pa sve do tisuću kuna.
Pogledaj originalni članak

Gotovo dva stoljeća, točnije od 1830. godine, francuska obitelj Mauviel uspjela je održati aktivnom nekadašnju radionicu, poslije manufakturu, a danas jedan od najcjenjenijih pogona u kojem se izrađuje posuđe.

Ostavlja to posuđe bez daha vrhunske majstore kulinarstva, ali i gurmane koji kuhaju iz ljubavi prema dobrom zalogaju. Mauvieli su posao svojedobno počeli tako da su bakrene lonce pocinčavali – što je i danas tradicija u Francuskoj – odnosno “kalajisali”, baš kao što to još uvijek čine u Bosni, a sva slava koja prati njihove lonce opravdana je do posljednjeg novčića.

Toplinska izolacija

Bakreno posuđe najbolji je izbor kada je riječ o kvalitetnoj pripremi hrane, tako da ona zadrži najbolje sastojke. Razloga za to ima više, no onaj koji su prepoznali vrhunski chefovi jest taj da se toplina u takvoj posudi pravilno širi pa se hrana ravnomjerno termički obrađuje – objašnjava Larisa Radin, čija je tvrtka ekskluzivni uvoznik Mauvielova posuđa za Hrvatsku.

– K tome, lonac dugo ostaje topao pa kuhanjem u njemu istodobno štedi. Francuski chefovi još uvijek preferiraju pocinčanu unutrašnjost bakrenih lonaca, no s takvim posuđem treba biti oprezan u svakom trenutku. Puno su praktičniji oni koji su iznutra presvučeni tankim slojem inoksa, koji ima iste termičke performanse kao bakar, no lakši je za uporabu jer se hrana za nj ne lijepi. Mauviel je među loncima ono što je Rolex među satovima. Ovo je komad koji se nasljeđuje – dodaje zastupnica.

No, s obzirom na to da nijedan brend svjetskog kalibra nije pošteđen plagiranja, to nije zaobišlo ni Mauvielove proizvode. Njihove kopije, po znatno nižim cijenama, pojavile su se iz Kine pa se postavlja logično pitanje – hoće li one srušiti cijene originala.

– Mauviel je uz svaki svoj lonac priložio potvrdu o kontroli kvalitete, na kojoj je ime i prezime kontrolora. Njihovu kolekciju, bez obzira kada ste je kupili, možete reklamirati ili nadopuniti. Standardi su visoki, ali i opravdavaju cijenu, riječ je o posuđu koje se održava limunovim sokom i solju – dodaje L. Radin ne želeći ulaziti u kvalitetu zamjenskog posuđa. Inače, cijene ovakvog posuđa, koje je dostupno i kod nas putem web-trgovine uvoznika i u zagrebačkim gourmet buticima, kreće se od 800 do nekoliko tisuća kuna.

– Kupuju ih najčešće oni koji znaju što je bakreno posuđe i kako se njime služiti, ali i oni koji su ga odlučili uskladiti s rustikalnom kuhinjom – objašnjava uvoznica.

Točno znaju što žele

Najčešće su to ipak, dodaje, gurmani koji su s entuzijazmom ušli u svijet gastronomije i žele si priuštiti dobar komad posuđa koji im je ujedno i odan pomoćnik u kuhinji.

– Bilo je situacija da su nam se javljali ljudi kojima se bakreno posuđe svidjelo dok su pratili emisije o kulinarstvu i koji su ga kupili, pa makar i na rate. Vrijednost Mauvielova posuđa dobro znaju i naši sjajni chefovi poput Toma Gretića iz rovinjskog hotela Monte Mulini, ali i Deniza Zembe iz pulskog Amfiteatra, Fabrizia Vežnavera iz Savudrije, Marine Gaši iz Novigrada. No, rjeđe će vlasnik restorana ili hotela kupiti bakreno posuđe ako i sam nije kuhar jer to smatra velikom investicijom – objašnjava L. Radin.

>>Što vam je sve potrebno u kuhinji

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.