preukusna!

Malo drugačiji recept za pitu s jabukama: Dodajte svinjsku mast!

Foto: Shutterstock
Malo drugačiji recept za pitu s jabukama: Dodajte svinjsku mast!
04.03.2024.
u 07:00
Zbog tog jednog sastojka topit će se u ustima!
Pogledaj originalni članak

Da bi korica bila hrskavija, a tijesto tako mekano da se topi u ustima dodajte – svinjsku mast! Prošla je svoj "križni put" otkad je bila gotovo u potpunosti prognana iz kuhinje pa do povratka na velika vrata. Neka jela i kolači jednostvno ne mogu bez ovog važnog sastojka

Malo drugačija pita s masti i jabukama 

Za tijesto:

  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 dl mlijeka
  • malo ekstrakta vanilije ili mahuna
  • prašak za pecivo
  • 420 g brašna u omjerima trećina (glatko, oštro i integralno)
  • 250 g svinjske masti

Foto: Shutterstock

Za nadjev:

  • 1,5 kg jabuka
  • 300 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 15 g griza

Foto: Shutterstock

Priprema: Za tijesto umiješajte jaja, posebno žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, prašak za pecivo, mlijeko i mast. Kad se smjesa sjedinila, umiješajte brašno, izradite tijesto pa ga razvaljajte. Podijelite na dva jednaka dijela. Iznenadit ćete se koliko je podatno i lako se oblikuje. Smjestite polovicu razvaljanog tijesta u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom.

On će upiti višak masti od pečenja. Izbodite i pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prekrijte pripremljenim nadjevom. Za nadjev jabuke ogulite, očistite i naribajte. Neka odstoje pola sata, a zatim ih rukama dobro iscijedite.

VEZANI ČLANCI:

Dobiveni sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednjoj vatri još 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Neka se sirup malo prohladi pa dodajte jabuke, cimet i griz i promiješajte.

Preostalo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadjev i odstranite papir. Na tijestu dijagonalno narežite plitki uzorak. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Svjetski dan bubrega

Ova bolest godišnje pogađa više od 850 milijuna ljudi, simptomi su nespecifični, a ključ je prevencija

Svake godine, drugog četvrtka u ožujku, obilježava se Svjetski dan bubrega. Riječ je o globalnoj kampanji koja se provodi diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o važnosti bolesti bubrega, od koje na svjetskoj razini boluje više od 850 milijuna ljudi, među kojima čak 300.000 u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2019. godine, ova bolest uzrokovala je više od 3,1 milijun smrtnih slučajeva.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.