Slavonske taške (tačke) su tradicionalno jelo slavonsko-baranjskog kraja, a mogu se pripremiti od krumpirova tijesta ili možete jednostavno zamijesiti tijesto od brašna i vode, no važno je držati se zadanih omjera. Mi vam donosimo najbolji recept za ovo tradicionalno jelo koje se može jesti kao obrok ili kao desert.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 2 dl mlake vode
- domaći pekmez od šljiva
- krušne mrvice
- šećer
- domaći kajmak za posluživanje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Pomiješajte u većoj posudi brašno i sol pa u sredinu razbijte jaje. Sve lagano izmiješajte prstima uz postupno dodavanje vode. Kad ste dobili kompaktnu smjesu prebacite tijesto na radnu površinu pa još mijesite rukama. Gotovo tijesto ostavite da odmori, zatim ga razvaljajte vrlo tanko, na otprilike 2 mm debljine. Narežite ga na trakice širine 3-4 cm pa na isti razmak stavite malo pekmeza od šljiva. Preklopite drugom trakom, nježno pritisnite rubove da pekmez tijekom kuhanja ne bi iscurio pa narežite taškice rezačem za tijesto. Ubacite ih u kipuću vodu i čim isplivaju, prebacite u tavu u kojoj ste karamelizirali šećer i prezle. Sve lagano promiješajte, premjestite na tanjur i poslužite s domaćim kajmakom.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!