Dobre vijesti iz Londona

Malvazija istarska – superzvijezda prosinačkog izdanja prestižnog vinskog magazina Decanter

Malvazija istarska – superzvijezda prosinačkog izdanja prestižnog vinskog magazina Decanter
08.11.2022.
u 01:07
Prosinačko izdanje prestižnog vinskog magazina Decanter donosi poseban prilog na 12 stranica o bijelim vinima iz regije. Pod nazivom Panel Tasting: Adriatic Whites osim iz Hrvatske, ocjenjivala su se vina iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a malvazija istarska proglašena je istinskom zvijezdom regije.
Pogledaj originalni članak

Od ukupno 151 uzorka pristiglih u London, osam ih je ocijenjeno kao iznimna vina, od čega su čak četiri, ili 50 posto, iz Istre – Ipšina Malvazija Santa Elena iz 2018., Kabolina Amfora Malvazija iz 2019., Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2018. i Vivodina St Euphemia iz 2018. – Prosinački prilog temeljen na velikom kušanju regionalnih bijelih sorti s naglaskom na autohtone, ponovo je potvrdio status Istre kao vinske regije, ali i malvazije kao iznimno kvalitetne sorte od koje nastaju vrhunska vina poznata na svjetskoj vinskoj sceni. Ovaj prestižan status rezultat je bogatog naslijeđa, vrhunske tehnologije, iznimnog znanja, ali i intenzivnog rada na promociji istarskih vina – poručuje Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, u čijoj su organizaciji u London otputovali uzorci bijelih vina iz 46 istarskih podruma.

Foto: Arhiva Vinistra

Ocjenjivala su se vina koja se trenutno prodaju na tržištu, po mogućnosti dostupna u Velikoj Britaniji ili u Sjedinjenim Američkim Državama, a uz monosortna, mogli su se poslati i uzorci blendova. Istarska vina dominiraju i u ostalim kategorijama. Tako je od 67 visoko preporučenih 40 vina iz Istre, a od 72 preporučena 38 ih je istarskih.

Foto: Arhiva Vinistra

Britanka Caroline Gilby koja nosi prestižnu titulu Master of Wine, autorica Decanterovog priloga Panel Tasting: Adriatic Whiteseminentna je stručnjakinja za vina, koja je kao predsjednica ili sudionica žirija ocjenjivačkih komisija u sve tri države itekako upoznata s autohtonim sortama i vinima u regiji. Tako je godinama predsjednica ocjenjivačkih komisija na Vinistrinom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića te Svijetu malvazija.

Malvazija istarska je superzvijezda ocjenjivanja pokazujući svoj potencijal u čitavom spektru stilova, od klasične fermentacije u hrastovim bačvama do orange i prirodnih vina ili onih koja odležavaju u glinenim amforama, pa čak i u drvu akacije. Zamijetili smo vrlo kompetentnu proizvodnju maceriranih vina te vina proizvedena s prirodnim kvascima, napisala je Gilby u Decanterovom prilogu.

Panel Tasting: Adriatic Whites sjajna je pozivnica za nadolazeću Vinistru, od koje nas dijeli nešto manje od sedam mjeseci. Vinski znalci i ljubitelji vina već su rezervirali vikend od 5. do 7. svibnja za posjet porečkoj dvorani Žatika.

Foto: Instagram/Decanter

10 godina vinarije Kozlović

Antonella Kozlović: Unatoč golemoj potražnji nećemo povećavati količine nego ćemo isključivo raditi na kvaliteti naših vina

Vinarija Kozlović u svome modernom izdanju ovih je dana obilježila 10 godina postojanja ili, kako kaže Antonella Kozlović, završila je treći razred što znači da su taman još dovoljno mladi da se mogu igrati sa svojim vinima, ali i vrlo ozbiljni kad je u pitanju budućnost vinarije. Usmjereni su jednom cilju: puštati vina na tržište u trenutku u kojem su ona savršeno spremna za uživanje.

Požurite po svoju butelju!

Hrvatska vina ponovo briljirala na Decanteru – 3 platine i čak 16 zlata najveći su međunarodni uspjeh domaće vinske scene

Platina je i ove godine otišla u vinariju Kozlović za njihovu Santa Luciju, berba 2017. te Benvenutiju za San Salvatore Muškat, berba 2017. i po prvi put plešivičkoj vinariji Šoškić za njihovo vino poetičnog naziva Haiku iz 2019. godine. U 16 zlatnih medalja prepoznat ćete vinare koji iz godine u godinu bilježe uspjeh na ovom uglednom natjecanju. Požurite po primjerak za svoju vinsku zbirku jer – utrka je upravo započela!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.