zagrijavanje hrane

Ako koristite mikrovalnu ovo istraživanje će vas razveseliti!

Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Shutterstock
Mikrovalna
Foto: Shuttershock
Mikrovalna
28.12.2017.
u 09:59
Teoretski biste se mogli osloniti samo na mikrovalnu za podgrijavanje svih napitaka i hrane svaki dan. No, postoje iznimke.
Pogledaj originalni članak

Hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici bezopasna je za zdravlje, ističu njemački stručnjaci, no upozoravaju da može značajno smanjiti udio vitamina u namirnicama.

Mikrovalna pećnica omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgrije za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije 2,45 gigaherca. Hrani pećnica ne dodaje ništa osim topline. "Mikrovalna je bezopasna za vaše zdravlje", kaže stručnjakinja za prehranu Margret Morlo.

Ina Stelljes iz njemačke agencije za zaštitu od zračenja to potvrđuje. Teoretski biste se mogli osloniti samo na mikrovalnu za podgrijavanje svih napitaka i hrane svaki dan. No, postoje iznimke. Primjerice, našoj je prehrani potrebno sirovo voće i povrće i ako mislite da ga možete zalediti i potom odlediti u mikrovalnoj uz zadržavanje svih vitamina - pogriješili ste.

"Mnogi su vitamini osjetljivi na temperaturu", kaže Morlo. Temperatura, svjetlo i kisik smanjuju sadržaj vitamina i maksimalni gubitak vitamina je od 40 do 80 posto, a folati i vitamin C mogu se i potpuno uništiti zagrijavanjem. "Elektromagnetski valovi izazivaju velike oscilacije posebice u molekulama vode u hrani", kaže Morlo. Te oscilacije proizvode toplinu pa se namirnice s većim udjelom vode brže zagriju od suhe hrane.

Važan je i izbor prave posude za zagrijavanje. "Najbolje su posude specijalno proizvedene za mikrovalne pećnice, no porculan i staklo također su dobri", kaže Annabel Oelmann koja vodi savjetodavni centar za potrošače u Bremenu. Nikad se ne smiju koristiti plastične posude od melamina, kaže Andreas Hensel, voditelj njemačkog instituta za procjene rizika, vladine agencije koja daje savjete o sigurnosti hrane.

Melamin može zagrijavanjem otpuštati u hranu formaldehid koji je štetan za zdravlje. Oelmann ističe da mikrovalna pećnica često neravnomjerno zagrije hranu. "To znači da prvi gutljaj vašeg kakaoa može biti mlak. a potom se opečete sekundu kasnije", kaže stručnjakinja. Stoga je važno promiješati piće prije konzumiranja. 

Najbolje je ostaviti hranu da stoji par minuta nakon zagrijavanja kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, kaže Morlo. "Sigurnosni mehanizmi osiguravaju da van pećnice bude vrlo malo zračenja za vrijeme njezina rada", kaže Stelljes. Malo zračenja kod ispravnih pećnica može 'iscuriti' ali ono nije opasno za zdravlje.

Kao mjera predostrožnosti preporučuje se izbjegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Stoga njemačko društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da djeca ne stoje pred 'mikrovalkom' ili blizu nje dok se zagrijava hrana.

Pogledajte i galeriju: Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati!

Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
restoran, hrana

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

IV
Ivo105
00:43 29.12.2017.

Pa kad bi rekli da je mikrovalna štetna, nebi nitko kupovao takve proizvode i bili bi na gubitku, stručnjaci to govore da mikrovalna nije štetna u korist biznisa, u korist onih koji proizvode i prodaju mikrovalne, ja im ne vjerujem to što kažu, ne treba vjerovati tamo nekim stručnjacima, jer ipak,zdravlje je na prvom mjestu a ne tamo neki govor stručnjaka

MA
malala
12:28 28.12.2017.

Ne sirite obmane. Forenzicari su utvrdili da MW: - pospjesuju nastanak raka - unistavaju nutrit. vrijednost namirnica - mijenjaju bioloske procese u organizmu nakon konzumacije tako zagrijavanih namirnica Koristim je samo za zagrijavanje jastucica kad mi je hladno.