Zanimljivo!

Mislili ste da su lješnjaci glavni sastojak Nutelle? Istina je ipak malo drukčija...

Foto: Shutterstock
Mislili ste da su lješnjaci glavni sastojak Nutelle? Istina je ipak malo drukčija...
06.12.2019.
u 09:29
Proizvedena je prvi put za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je talijanski slastičar Pietro Ferrero, u nedostatku čokolade, u namaz dodao lješnjake kako bi dobio na količini i uštedio na proizvodnji
Pogledaj originalni članak

U svojim počecima zvala se "Pasta Gianduja", a preimenovana je u Nutellu 1946. S količinom Nutelle koja se proizvede u godini dana mogli biste osam puta prekriti duljinu Kineskog zida, a težina te količine je otprilike jednaka težini Empire State Buildinga u New Yorku.

U SAD je stigla tek 1983. Tek specijalizirane prodavaonice su je imale u prodaji. Ovaj se namaz reklamirao kao namirnica za zdravi doručak, no tužili su proizvođača za lažno reklamiranje proizvoda. U količini jednog serviranja sadrži 12 grama masnoća i 21 gram šećera. Ipak, zbog lješnjaka, Nutella sadrži i proteine, vlakna, kalcij i željezo tako da nije loš izbor za jelo. 

Mislite da su lješnjaci glavni sastojak Nutelle? Varate se. To je šećer i to čak 56 posto količine. Zatim palmino ulje, lješnjaci, kakao, mlijeko, soja, lecitin, vanilija...

Hakik na zagrebačkom Cvjetnom trgu kestene prodaje već 47 godina:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

NP
Nema predaje
10:39 06.12.2019.

Ma kakva Nutella.?! LINO LADA je zakon !!!! Čak imaš i dvije vrste okusa u jednom.

NO
nordic
14:19 07.12.2019.

istina al to nas narod ne zanima sta je u njoj unutra, mislim sastojci. bon apetit. Lindt je vrh.

MA
mangupica
14:33 06.12.2019.

STO ce vam nutella od secera,jedite hrvatski med pa cete biti zdravi bez kemije iz tvornica hrane koje nisu ni proizvedene u prirodi nego u laboratoriju.