Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.
Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.
Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem, ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce.
Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje.
Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.
Ovaj gospodin prodaje kestene na Cvjetnom trgu već 47 godina: