Opasno je

Neke namirnice ne biste trebali podgrijavati!

Shutterstock
01.12.2019.
u 07:00

Mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili pripremljene sinoć za danas. No, neke zaista ne bismo trebali podgrijavati...

Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.

Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.

Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem, ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce. 

Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje. 

Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.

Ovaj gospodin prodaje kestene na Cvjetnom trgu već 47 godina:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije