učinkovite metode

Mnogi nesvjesno privlače miševe u svoj dom: Evo kako ih zadržati vani

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
08.10.2024.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Odbijanje štetočina od naših domova, posebno glodavaca, važno je za svakog od nas. Vidjeti miša kako se kreće po kući može izazvati paniku, no postoji razlog zbog kojeg je vaš dom postao njihovo sklonište – i dobra vijest je da ih možete spriječiti na human način. S dolaskom jeseni, miševi ulaze u naše domove tražeći toplinu. Neuredne kuće, s puno mjesta za skrivanje i ostavljenim mrvicama hrane, idealno su okruženje za njih, piše Mirror. 

Zbog toga je važno organizirati dom prije zime kako bi spriječili dolazak miševa. Oni ostavljaju neugodan miris, rezultat mokraće i izmeta, te mogu prenijeti bolesti poput Weilove bolesti, listerije i Hantavirusa.

Kako biste spriječili njihov ulazak i zaštitili hranu i namještaj od njihovih oštrih zuba, postoje prirodni i učinkoviti načini za tjeranje miševa, a da ih ne povrijedite. Budući da miševi imaju osjetljiv njuh, mirisi poput paprene metvice i cimeta djeluju kao prirodni repelenti. Difuzori s uljem paprene metvice ili domaći sprejevi od ovog ulja pomiješanog s vodom bit će previše intenzivni za njih. Također, kuglice od vate natopljene cimetovim uljem mogu se postaviti po kući i mijenjati svakih nekoliko dana kako bi se zadržala njihova učinkovitost. Iako nije ugodnog mirisa, bijeli ili jabučni ocat može biti jednako efikasan.

Dodatne mjere uključuju trljanje maramicama za sušenje veša po vratima, prozorima i unutar ormara – jaki mirisi odbijaju miševe. Uz to, bitno je osigurati da nema rupa ili pukotina kroz koje bi mogli ući te redovito čistiti mrvice i pohranjivati hranu u zatvorenim posudama kako bi im se oduzela bilo kakva mogućnost hranjenja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.