Jeste li ikada narezali jabuku i primijetili da je počela poprimati smeđu boju i prije nego što ste je uspjeli pojesti? Iako je takva promjena samo kemijska reakcija na izlaganje kisiku i neće promijeniti okus ili kvalitetu jabuke, može biti vrlo frustrirajuće kada pokušavate pripremiti neko posebno jelo ili užinu kod koje je, osim okusa, važan i izgled. Dobra vijest je da postoji mnogo načina kako spriječiti jabuke da posmeđe, i svi su vrlo jednostavni, piše portal Real Simple.
Sezona jabuka je u punom jeku. Dakle, bilo da spravljate domaću pitu od jabuka, pripremate voće za tjedan koji je pred vama ili pakirate užinu za dijete, postoji nekoliko načina kako spriječiti jabuke da posmeđe. Budući da do spomenute promjene dolazi zbog oksidacije, namirnice koje sadrže kiseline spriječit će razgradnju enzima, što će pomoći u sprječavanju tamnjenja. Možete, primjerice, kriške jabuke namočiti u limunov sok, sok limete ili vodu s medom, no manje poznata učinkovita metoda je potapanje omiljenog voća u slanu vodu. Ova jednostavna taktika zahtijeva minimalno vrijeme i čišćenje, a održava kriške jabuke svježima i svjetlijima. Sve što vam je potrebno za ovaj zadatak već imate u kuhinji – košer sol, zdjela za miješanje i cjedilo ili sito.
GALERIJA: Ovo je 10 nepristojnih stvari koje ljudi često rade u trgovinama
Za početak, u zdjelu ulijte pola žličice košer soli i šalicu vode sobne temperature. Miješajte sol i vodu minutu ili dvije dok se sol ne otopi. Potom namočite kriške jabuke u solnu otopinu i ostavite ih da se namaču do 10 minuta. Nakon toga ulijte solnu otopinu i kriške jabuka u cjedilo ili sito te pustite vodu preko kriški kako biste isprali sol. Kriške jabuke ostat će svježe i neće posmeđiti do tri dana ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Stručnjaci koji su podijelili ovaj savjet otkrili su i zašto zapravo jabuke potamne nakon rezanja. Do toga dolazi zbog oksidacije, što jednostavno znači da je voće bilo izloženo kisiku. Duboko u stanicama jabuke nalazi se enzim zvan polifenol oksidaza, a kada on dođe u kontakt s kisikom, izaziva reakciju unutar tkiva jabuke. To je ono što uzrokuje smeđu boju na 'mesu' jabuke nakon što je narežete.
Korištenje opisane metode sa solnom otopinom najbolji je način da spriječite posmeđivanje kriški jabuke, ali pritom na umu treba imati još nekoliko savjeta.
Ako ne planirate pojesti ili koristiti narezane jabuke odmah nakon što ih narežete, pohranite ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. To će spriječiti dodatno prodiranje kisika i održati kriške svježima do tri dana. Nastojte rezati što veće kriške jabuke kako bi kisiku bila izložena što manja površina. Ako trebate sačuvati kriške jabuke svježima kratkoročno, primjerice dok pripremate druge sastojke za recept, stavite ih u zdjelu s hladnom vodom do daljnjeg korištenja.
Kao dijete bila je luda za Harryjem Potterom, pa joj je tata izgradio mini Hogwarts!