Božićni ručak

Morska rapsodija na blagdanskom stolu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
ručak,vesna bulatović
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
ručak,vesna bulatović
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
ručak,vesna bulatović
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
ručak,vesna bulatović
19.12.2013.
u 13:09
Specijalitete dalmatinskog kraja donosi Vesna Bulatović, kuharica restorana Niko iz Zadra
Pogledaj originalni članak

U obiteljskom ribljem restoranu s dugom tradicijom pripremili su nam specijalitete koji se već desetljećima pripremaju za vrijeme Božića u dalmatinskim krajevima. Bakalar je jedna od namirnica koje su neizbježne u to vrijeme, pa je kao glavno jelo pripremljen s krumpirom ispod peke. Kao predjelo može odlično poslužiti njoki od hobotnice u umaku od sipe, a na kraju se možete zasladiti tradicionalnim kolačem - štrudlom od jabuka i oraha. Sva ova jela tipična su za ovo podneblje, naši stari pripremali su ih i kao dio svakodnevne prehrane. Sve korištene namirnice su iz ovog kraja pa priprema ovih jela nije pretjerano skupa. Zbog toga su ona odličan izbor za one koji ove godine neće imati veliki budžet za popunjavanje obiteljskog blagdanskog stola.
 

Predjelo

Njoki od hobotnice u umaku od sipe

Sastojci: 300 g hobotnice • 0,5 kg krumpira • 300 g brašna• jaje • maslac ili ulje • prstohvat soli • cherry rajčice • 0,5 kg sipe • luk • peršin • češnjak • bijelo vino • riblji temeljac • maslinovo ulje • sir Grana padano
Priprema: Krumpire i hobotnicu kuhamo zajedno. Kad su kuhani, sameljemo ih i pomiješamo s brašnom, jajem i maslacem te dodamo malo soli. Nakon što dobro pomiješamo, iskidamo na male komade. U drugoj tavi izdinstamo luk i dodamo sipu koju smo prethodno isjekli na kockice. Tada sve zajedno pustimo da se dinsta te dodajemo luk i peršin. Kada sva tekućina ispari, dodamo bijelo vino i riblji temeljac. Kuhamo dok sipa ne omekša. Nakon što je sipa gotova, dodajemo njoke na minutu da sve poveže. Pospemo ribanim sirom i ukrasimo cherry rajčicama.

Glavno jelo
 

Bakalar ispod peke
 

Sastojci:1 kg krumpira • 0,5 kg bakalara • 1 dl maslinova ulja • luk, peršin, češnjak • riblji temeljac • 1 dl bijelog vina • sol • papar
Priprema: Krumpir izrežemo na ploške i začinimo, a prethodno prokuhani bakalar očistimo od kosti. Slažemo ih u posudu tako da ide red krumpira pa red bakalara. Kad je složeno, zalijemo uljem, bijelim vinom i ribljim temeljcem. Pecite između jednog i jednog i pol sata.
 

Desert

Štrudla od jabuka i oraha

Priprema: Napravimo tijesto za savijače te ga podijelimo u dva jednaka dijela. Jabuke izribamo i ocijedimo, dodamo orahe, grožđice, cimet, šećer i dobro pomiješamo. Tijesto razvaljamo i punimo smjesom te zarolamo. U namašćen lim stavimo dvije štrudle i pečemo 15 minuta u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Sastojci: 1 kg jabuka • 200 g oraha • 50 g grožđica• 50 g cimeta • 200 g šećera • vanilin šećer

NAJAVLJUJU POČETAK RADOVA

RS ne odustaje od zračne luke u Trebinju, a evo zašto je to jako loše za stanovništvo na jugu naše države

Bez obzira na to što dubrovački političari upozoravaju da BiH obvezuje Konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencija, kao i Protokol o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, Dodik je nedavno izjavi da je specifičnost lokacije dala mogućnost i drugima da utječu na gradnju, ali da oni unatoč tome neće odustati od projekta

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.