naučite već danas

Na pripremi ovih slasnih domaćih lepinjica mnogi su kapitulirali, a recept je jednostavan slijedite li važno pravilo

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Na pripremi ovih slasnih domaćih lepinjica mnogi su kapitulirali, a recept je jednostavan slijedite li važno pravilo
30.05.2022.
u 07:03
U restoranu Dravska iža čim sjednete za stol stiže košara puna ovih slasnih, poput oblačka mekih lepinja koje u trenu nestaju. Gospođa Ruža kaže da nitko kući ne ode, a da ne traži recept kod kojeg je najvažnije da se tijesto u više navrata ostavi da se diže i onda ponovo mijesi.
Pogledaj originalni članak

Pripremi tijesta za lepinjice treba posvetiti pažnju i vrijeme. Nije dovoljno jednom ga promijestiti nego to morate učiniti 4-5 puta. Svaki put kad ga promijesite pustite ga da se digne pokriveno krpom pa onda tek ponovite postupak. A kad je gotovo dizanje, razvaljajte ga i narežite na kvadrate koje obavezno treba u rukama rastegnuti prije nego ih bacite u vruće ulje. Ako to ne napravite, neće vam biti izvana fino hrskave, a iznutra lagane nego će iznutra ostati sirove, a to bi bila vječna šteta!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Lepinje Dravska iža

Sastojci:

1 kg brašna (glatko i oštro u omjeru pola-pola)

prstohvat soli

kockica svježeg kvasca

mlaka voda

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Od prosijanog brašna, kvasca i vode umijesite tijesto koje ne smije biti previše rijetko ni gusto – neka bude otprilike napola mekano. Stavite tijesto na stranu da se digne prekriveno krpom. Kad se digne, opet ga premijesite i stavite ponovo da se digne. Ovaj postupak morate ponoviti 4-5 puta. Tijesto mora biti fino izrađeno da se ne lijepi za ruke. Što ćete ga više puta mijesiti i pustiti da se diže, bit će bolje. Pospite radno površinu oštrim brašnom, tijesto izvadite na površinu i malo razvaljajte valjkom. Isijecite tijesto na kocke. Svaku razvucite prstima prije nego je bacite u vruće ulje.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell




 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.