PRIPAZITE

Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati!

Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
restoran, hrana
09.12.2017.
u 12:55
Špinat nije poželjno naknadno podgrijavati pa ga jedite odmah nakon pripremanja. Sadrži dosta nitrata koji se zagrijavanjem pretvaraju u nitrite, a oni su kancerogeni za ljudski organizam.
Pogledaj originalni članak

Mnogi podgrijavaju ostatke od ručka ili večere kako se hrana ne bi bacila. Ali za neke namirnice to i nije tako dobra ideja jer se gubi hranjiva vrijednost, a neke namirnice kod podgrijavanja mogu postati i toksične. 

Špinat nije poželjno naknadno podgrijavati pa ga jedite odmah nakon pripremanja. Sadrži dosta nitrata koji se zagrijavanjem pretvaraju u nitrite, a oni su kancerogeni za ljudski organizam. 

Gljive također jedite svježe pripremljene. Ako su vam ostale od ručka ili večere, jedite ih hladne. Ako ih jedete podgrijane, mogu uzrokovati probleme s probavom i srcem. 

Krumpir zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Tada u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

Jaja na omlet ili kuhana također se ne smiju podgrijavati i jesti i mogu biti vrlo toksična nakon podgrijavanja.

Pileće meso također ne bi trebalo podgrijavati jer sadrži veću gustoću proteinskog sastava od crvenog mesa, a prilikom podgrijavanja proteini se drugačije razgrađuju te mogu izazvati želučane tegobe. 

Cikla je bogata nitratima koji se prilikom podgrijavanja pretvaraju u nitrite nezdrave za tijelo. U istu kategoriju spadaju i celer, repa...

Podgrijavanje se ne preporučuje i za kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke...

Zbog osjetljivosti namirnica, svako jelo koje sadrži mliječni proizvod (mlijeko, sir...) ili jaja podgrijavanje ne bi smjelo biti nijedna opcija.

Ako želite podgrijati varivo ili juhu prvo iz njih izvadite meso i povrće, pa zagrijte samo tekućinu.

Nije preporučeno niti ponovno grijati pizzu ili tople sendviče. Za želudac će biti bolje da takvo jelo pojedete hladno.

Riža sadrži spore koje se pretvaraju u bakterije koje mogu preživjeti i nakon kuhanja. Ako ostavite rižu na sobnoj temperaturi te se bakterije razmnožavaju a podgrijavanje neće 'uništiti' sve otrove.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
ObrenM
17:01 09.12.2017.

Sto dozvolite objavljivati ovakove komentatorske bljuvotine?

OB
ObrenM
17:01 09.12.2017.

Sto dozvolite objavljivati ovakove komentatorske bljuvotine?