ČAROLIJA ZIMSKIH OKUSA U RESTORANU BOTANIST

Naša sporo pečena janjetina pravi je hit među gostima, a priprema se gotovo dva dana

Foto: Goran Jakuš
Naša sporo pečena janjetina pravi je hit među gostima, a priprema se gotovo dva dana
17.12.2024.
u 07:00
Pašticada je napravljena od junećih obraza. Ovaj mekani, sočni komad mesa u bogatom umaku donosi okuse domaće kuhinje uz moderan twist, kaže chef Stjepan Gojšić.
Pogledaj originalni članak

Prosinac nam nudi najraznovrsniju ponudu gastrodelicija diljem grada. U moru raznovrsne ponude zagrebačka zelena oaza Botanist, na Remetinečkoj cesti 101, ovog prosinca posebno je uređena, naravno, u blagdanskom duhu, a od sada ima i sjajan novitet – doručak. Poznati hrvatski chef Stjepan Gojšić novi je predvodnik kuhinje u Botanistu, a u čaroliji zimskih okusa, kao pri-
premu za dnevna slavlja, kreirao je raznoliku ponudu koja prvi i najvažniji dnevni obrok podiže na sasvim novu razinu.

Po posebnoj recepturi od namirnica hrvatskih OPG-ova tako ćete moći uživati u slasnim doručcima kao što su jaja Benedict, raznovrsni omleti, kajgane, puding od zobi i chia sjemenki ili poširana jaja. Ova vrhunska jela samo su dio gastropriče idealne za energičan početak hladnog zimskog dana. Ručak je pak u znaku mesnih jela, koja si možemo priuštiti u zimskim danima, a koja spajaju tradiciju i vrhunsku tehniku pripreme. Među favoritima su janjetina, mlada teletina i pašticada.

Foto: Goran Jakuš

– Naša sporo pečena janjetina pravi je hit među gostima. Za savršenstvo ovog jela potrebna su gotovo dva dana pripreme. Plećka se marinira preko noći u posebnoj kombinaciji začina, a potom peče na niskoj temperaturi do šest sati u konvektomatskoj pećnici. Ova delicija dolazi iz Like, Korduna te Cresa, poslužuje se uz jednostavne dodatke poput krumpira i povrća – otkriva chef Stjepan Gojšić te dodaje: – Jednako je posebna i naša pašticada, napravljena od junećih obraza. Pomalo neuobičajen izbor koji je osvojio srca gostiju. Ovaj mekani, sočni komad mesa u bogatom umaku donosi okuse domaće kuhinje uz moderan twist – kaže chef Gojšić.

Hladniji mjeseci prirodno nas privlače toplijim i bogatijim jelima, a meso se oduvijek smatra kraljevskom namirnicom tijekom zime. Osim što pruža osjećaj ugode i zasitnosti, meso je iznimno hranjivo. Bogato je visokovrijednim proteinima, koji su ključni za održavanje mišićne mase i oporavak, a zimi nam daje i potrebnu energiju za borbu protiv hladnoće. Meso je također izvrstan izvor željeza, cinka i vitamina B12. Željezo pridonosi stvaranju crvenih krvnih stanica i sprečava umor, a cink jača imunitet, što je posebno važno u sezoni prehlada. Vitamin B12 ključan je za zdravlje živčanog sustava, prirodno se nalazi samo u mesnim i životinjskim proizvodima pa su mesna jela prava zimska snaga za organizam.

Foto: Goran Jakuš

Jelovnik u Botanistu prilagođava se sezoni i uvijek se koristi najbolje što zima može ponuditi. Uz janjetinu i teletinu, u ovoj prirodnoj gradskoj oazi gosti će moći uživati u patki, purici, štruklama i knedlama te brojim drugim pravim zimskim klasicima. Svaki recept dobiva dašak modernosti, što ova tradicionalna jela čini još zanimljivijima i privlačnijima. S dolaskom Nove godine u Botanistu se sprema i velika promjena na meniju. Za ljubitelje lokalne zagrebačke kuhinje i one iz bliže okolice novi meni u siječnju donosi jela koja su nam dobro znana i kojih se sjećamo iz djetinjstva.

Kad govorimo o Botanistu,nemoguće je ne govoriti o uspjehu koji je postigao u samo dvije godine od otvorenja. Riječ je o restoranu koji se prometnuo u jedan od najposjećenijih u cijelom Zagrebu, a svakako najposjećeniji u Novom Zagrebu, i to tijekom cijele godine. Ljeti nudi ono što drugi nemaju, terasu u debelom hladu borova, a zimi mami veoma ugodnim i u blagdansko ruho obučenim interijerom te raskošnim barom na katu u kojem je glavna zvijezda papagaj Pablo, po kojem bar i nosi ime. Mnogi gosti nakon ručka ili večere vole u baru popiti još koju čašicu. U sklopu Botanista je i mali hotel koji će na proljeće dobiti ekstenziju. Vlasnik je najavio povećanje kapaciteta jer blizina Arene čini svoje i gosti uvijek traže sobu više.

Foto: Goran Jakuš

– Moram priznati da sam jako zadovoljan kako se priča razvija. Puno smo radili, i radimo svakodnevno, na kvaliteti ponude, prije svega u restoranu i jako mi je drago da su gosti to prepoznali i da nam se stalno vraćaju. Veseli me i što imamo novog chefa s kojim dijelim zajedničku viziju o tome da je sezonska namirnica kraljica i da se jelovnik treba mijenjati sezonski kako bismo gostima uvijek
mogli ponuditi i nešto novo i nešto aktualno – kaže pak vlasnik koji u prosincu ne staje jer se u restoranu traži mjesto više, a kako i ne bi. Hrana je odlična, sporo pečena teleća koljenica s krumpirom i povrćem zaista je perfektna.

Meso je mekano i topi se u ustima, a porcija koja stoji 40 eura i za koju u Botanistu kažu da je za dvije osobe bez problema će nahraniti troja gladna usta. Tatarski biftek ovdje pak posebna priča, od načina pripreme do načina posluživanja uz kost s toplom
koštanom srži, i opet, ako ga uzimate za predjelo, bit će dostatan za dvije ili čak tri osobe. Jako su ponosni na svoje juhe, od kojih, ako volite nešto novo, svakako vrijedi probati onu s džinom, a ako ste za laganiji obrok, dvije iskrene preporuke – rižoto od bifteka (također mogu podijeliti dvije osobe) i brudet od sipica prava su comfort food jela u ovo zimsko vri-jeme. I cijenom su prihvatljiva, što svakako nije stavka koju možemo za- nemariti. Izbor jela nije prevelik, što je sjajan znak – znaju što svojom kuhinjom žele poručiti i to rade dobro.

Foto: Goran Jakuš

Kao što smo rekli, meni prilagođavaju sezoni. Donedavno su u ponudi imali sjajna jela s vrganjima, na koja su ljudi cijano dolazili. Stalno dodaju nešto novo, kao sada doručak – i to pravi doručak šampiona, a u svemu imaju iskren pristup. Ono što će vam se, ako još niste bili u Botanistu, možda i najviše svidjeti je atmosfera. Osoblje je stručno i ljubazno, raspoloženo za šalu i smijeh i sve je
opušteno. Nema usiljenosti i lažne ljubaznosti koja je karakteristična za mnoge zagrebačke restorane. Ovdje ćete se zaista osjećati kao doma.

Foto: Goran Jakuš

A ako završite u dijelu restorana s kaminom, kad zapucketa vatrica, nećete se dati van na zimu. Možda se eventualno premjestite na kat, do drugog kamina, u bar. Ovdje vas čeka još opuštenija atmosfera i veseli papagaj koji, kad je raspoložen, i razgovara s vama. I da, ako poželite nešto iz restorana, od ića i pića, dobit ćete to i u baru. Vinska lista pametno je složena, a cijene su i tu prijateljske tako da se, ako niste previše gladni, isplati doći i na čašu vina i neki snack kao što je plata, koja je u Botanistu, kao i sve ostalo,
prilično obilna i jako ukusna. Ove zime restoran Botanist postaje nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje ukusnog doručka i neodoljivih mesnih delicija. Prepustite se okusima, uživajte u toplini i doživite zimu na tanjuru! I svakako rezervirajte mjesto nekoliko dana unaprijed.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar lola lola
lola lola
08:38 17.12.2024.

Peku sporo na zivo? Nikad mi nece biti jasni ljudi koji mogu ubiti tako preslatko bice da ni ne trepnu. To je neki tezi poremecaj.