Neke nas uspomene uvijek vraćaju u djetinjstvo. Podravkin Čokolino je mnogima omiljen obrok iz mlađih dana, a zbog svog okusa i jednostavnosti pripreme ne odriču ga se ni odrasli.
Riječ je o obroku pripremljenom u svega nekoliko minuta, a veže generacije desetljećima. Riječ je o finoj žitnoj kašici s okusom čokolade koja se dodavanjem mlijeka brzo pretvara u hranjiv i ukusan obrok kojeg obožavaju i starije generacije, posebice kada se zažele lagnanog i ukusnog obroka ili kad ih ulovi "želja za slatkim".
Mi vam donosimo recept za Čokolino tortu, laganu i ukusnu, a za pripremu ove slastice bit će vam potrebno tek pola sata.
Sastojci
- 100 g Lino baby keksića
- 50 g maslaca
- 1,2 l mlijeka s 3,2 % mm
- 150 g Čokolina Podravka
- 2 srednje jabuke (250 g)
- 150 g Keksolina Podravka
- 2 banane (300 g)
- 30 g Lino džema od marelice
Priprema
Lino keksiće sameljite, dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte.
U kalup za tortu (Ø 22 cm) koji ste prethodno namazali maslacem uspite pripremljenu smjesu i dobro utisnite u dno kalupa.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite pet minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite.
U 600 ml toplog mlijeka (50 °C) umiješajte pahuljice Čokolina te dodajte naribane jabuke i dobro promiješajte. Nanesite na podlogu od Lino keksića i ostavite da se ohladi.
U 600 ml toplog mlijeka (50 °C) umiješajte pahuljice Keksolina te dodajte sitno sjeckane banane i dobro promiješajte. Nanesite u kalup na sloj Čokolina.
Džem uz dodatak malo vode (1‒2 žlice) zagrijte na laganoj vatri i prelijte preko torte.
Posluživanje: Tortu ohladite u hladnjaku 2‒3 sata i poslužite.
Savjet: Umjesto jabuke i banane možete dodati voće prema ukusu.
Čokolino je odlična baza i za pripremu drugih zdravih obroka, u kombinaciji s voćem ili kao jedan od glavnih sastojaka nekih drugih slastica. Poznat lik Lina, omiljene kašice, prepoznat će gotovo svako dijete, a odrasle će vratiti u sretne dane bezbrižnog djetinjstva.
Na pitanje postoji li savršen recept za pripremu Čokolina, mnogi će se složiti: svaki je savršen, s toplim ili hladnim mlijekom, rjeđi ili gušći da žlica stoji okomito... No, ono u čemu nema dvojbe jest činjenica da je riječ o obroku koji obožavaju i mali i veliki. Dobre navike jednostavno ne treba mijenjati...