Recept za ovu jako finu paštetu dala nam je gastroblogerica Andrea Cukrov, autorica popularnog bloga Cukar na kojem ćete se sigurno duže zadržati kad jednom zavirite unutra.
Pileća pašteta sa suhim smokvama
Sastojci:
2-3 suhe smokve
200 ml bijelog vina
400 g pilećih jetrica
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
1 lovorov list
1/2 žličice bosiljka
1/2 žličice majčine dušice
na vrh noža muškatnog oraščića
sol i papar
200 g maslaca
Priprema:
Suhe smokve narežite na četvrtine pa ih stavite u zdjelicu i prelijte ih bijelim vinom. Ostavite tako da omekšaju, oko pola sata. Jetrica očistite od žilica i masnoća i narežite ih na manje komade. Luk narežite, a češnjak sitno nasjeckajte. U dubokoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja pa na njoj prepržite luk. Kad luk povene i lagano se karamelizira, dodajte nasjeckani češnjak i jetrica. Nastavite pržiti par minuta kako bi jetrica uhvatila malo boje. Dodajte lovorov list, bosiljak i majčinu dušicu. Dobro promiješajte pa dodajte suhe smokve i vino u kojem su se namakale. Pirjajte još desetak minuta ili dok se tekućina ne reducira. Sve prebacite u blender, dobro začinite solju i paprom pa dodajte 100 g maslaca narezanog na kockice. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pripremljenu paštetu prebacite u keramičke posude ili teglice. Preostalih 100 g maslaca stavite u lončić i otopite ga nad laganom vatrom. Otopljenim maslacem prelijte paštetu te sve ostavite da se dobro ohladi. Poslužite uz tostirani kruh i nareske.