Domaće i tradicionalno

Danas smo poželjeli fine, hrskave kroštule, baš kao što su ove iz recepta od kojeg nama nema boljeg

Shutterstock
23.06.2022.
u 12:51

Svi raskošni recepti za kremaste kolače, voćne torte ili mitski cheesecake mogu se sakriti pred ovom tradicionalnom poslasticom za koju trebate samo brašno, jaja i malo dobre, domaće rakije.

Jednostavna slastica s područja Istre i Dalmacije tradicionalno se priprema u vrijeme božićnih blagdana pa onda opet u pokladno doba, ali i onda kad je nona bila dobre volje ba bi vas ikz čista mira obradovala zdjelom finih kroštula. Mi smo davno spremili nonin recept i kad god se zaželimo nonice i mirisa njezine kuhinje posegnemo za njim.

Kroštule (fanjki)

Sastojci:

200 g brašna

3 žumanjka

1 žlica šećera

1 žlica rakije, likera ili ruma po želji

1 žlica vrhnja

1 vrećica vanilin šećera

šećer u prahu

ulje za prženje

Priprema:

Prvo obavezno prosijte brašno. Pjenasto izmiksajte žumanjke s malo soli. U brašno dodajte žumanjke, šećer, vrhnje i rakiju te umijesite čvrsto tijesto. Prekrijte ga krpom i ostavite da stoji od pola sata do sat vremena, zatim ga tanko razvaljajte. Režite duguljaste trakice pomoću ukrasnog kotačića s rebrastim rubom pa svaki komad uzdužno razrežite po sredini. Da biste dobili karakterističan oblik kroštula lijevu stranu tijesta provucite ispod proreza i lagano je izvucite. Oblikovane kroštule ostavite pokrivene krpom da odmore petnaestak minuta prije prženja. Kroštule pržite u dubokom, vrućem ulju. Vruće kroštule pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije