Jednostavna slastica s područja Istre i Dalmacije tradicionalno se priprema u vrijeme božićnih blagdana pa onda opet u pokladno doba, ali i onda kad je nona bila dobre volje ba bi vas ikz čista mira obradovala zdjelom finih kroštula. Mi smo davno spremili nonin recept i kad god se zaželimo nonice i mirisa njezine kuhinje posegnemo za njim.
Kroštule (fanjki)
Sastojci:
200 g brašna
3 žumanjka
1 žlica šećera
1 žlica rakije, likera ili ruma po želji
1 žlica vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
šećer u prahu
ulje za prženje
Priprema:
Prvo obavezno prosijte brašno. Pjenasto izmiksajte žumanjke s malo soli. U brašno dodajte žumanjke, šećer, vrhnje i rakiju te umijesite čvrsto tijesto. Prekrijte ga krpom i ostavite da stoji od pola sata do sat vremena, zatim ga tanko razvaljajte. Režite duguljaste trakice pomoću ukrasnog kotačića s rebrastim rubom pa svaki komad uzdužno razrežite po sredini. Da biste dobili karakterističan oblik kroštula lijevu stranu tijesta provucite ispod proreza i lagano je izvucite. Oblikovane kroštule ostavite pokrivene krpom da odmore petnaestak minuta prije prženja. Kroštule pržite u dubokom, vrućem ulju. Vruće kroštule pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.