Cvijet tikvice tipična je proljetna namirnica koju se zadnjih godina može pronaći i na našim tržnicama. Može se pronaći u dva oblika: muški cvijet prepoznat ćete po dugoj stabljici, a ženski kao stabljiku obično ima malu tikvicu. Za ovaj smo recept koristili muške cvjetove. Osjetljivi su i preporučujemo da ih pripremite ubrzo nakon kupnje. Izvadite tučak, mogao bi imati gorak okus.
Cvjetovi tikvice punjeni sirom
Sastojci (za 2 osobe):
8 cvjetova tikvice
1 komad parmezana
120 g gorgonzole na sobnoj temperaturi
120 g sirnog namaza ili ricotte na sobnoj temperaturi
200 g brašna za tempuru
300 ml vrlo hladne gazirane mineralne vode
razne klice
muškatni oraščić za naribati
papar
sol
1 stručak svježe kadulje
ulje za prženje
naribana korica 1/2 limuna
Priprema:
Prvo namočite kadulju u ulje koje ćete kasnije iskoristiti za prženje. Zagrijte ulje na srednje jakoj ili slaboj vatri i dodajte grančicu svježe kadulje. Nakon 10 minuta ugasite vatru, uklonite kadulju i ostavite je za kasnije. Naribajte 60 g parmezana. Vilicom zgnječite gorgonzolu i sirni namaz. Smjesa ne treba biti homogena. Zatim dodajte 50 g naribanog parmezana, malo soli, nedavno mljeveni crni papar i muškatni oraščić koji ste upravo naribali. Pažljivo otvorite cvijet i žličicom ili vrećicom za kreme ga ispunite kremom od sira. Zatvorite ga kao bombon. U široku zdjelu pripremite tijesto za tempuru: prvo stavite brašno i dodajte vodu koja mora biti vrlo hladna te promiješajte s kineskim štapićima, dok ne dobijete tekuću, ali ne pregustu teksturu. Zagrijte ulje u kojem ste namakali kadulju. Umočite svaki cvijet u mješavinu za tempuru i pržite 3 minute. Poslužite ih tople, posute ostatkom parmezana s malo naribane korice limuna. Ako vam ostane kreme, pomiješajte je s malo vrhnja ili mlijeka i poslužite kao umak.