nikad lakše

Ne možete ukloniti mrlje od kemijske olovke s odjeće? Isprobajte ove savjete!

Foto: Shutterstock
Ne možete ukloniti mrlje od kemijske olovke s odjeće? Isprobajte ove savjete!
25.05.2023.
u 07:00
Za ovu metodu uklanjanja mrlja potrebni su vam papirnati ubrusi, spužvica, 90 postotni alkohol i kapaljka.
Pogledaj originalni članak

Ako ste ikada slučajno okrznuli rukav po papiru s još mokrom tintom ili primijetili mrlju tek nakon što ste oprali i osušili odjevni predmet, znate koliko teško može biti ukloniti mrlje od tinte s odjeće. Svježa tinta iz kemijske olovke je vrsta tinte koju je najlakše ukloniti s odjeće. Mrlje nastale od kemijske olovke najčešće nestanu pranjem u mašini za veš. No, ponekad ni to nije dovoljno, pogotovo ako odjeću niste odmah stavili na pranje, piše Good Housekeeping.

Zbog toga nije loše poznavati određene tehnike uz pomoć kojih ćete se riješiti ovih uočljivih i tvrdokornih mrlja. Za ovu metodu uklanjanja mrlja potrebni su vam papirnati ubrusi, spužvica, 90 postotni alkohol i kapaljka. 

VEZANI ČLANCI:

Prvi korak je da mrlju isperete alkoholom. Ako je riječ o manjoj mrlji, stavite papirnati ubrus ispod i uz pomoć kapaljke nanesite alkohol na to područje. Ukoliko se radi o većoj mrlji, namočite komad odjeće u posudu s alkoholom na 15 minuta. Drugi korak je da obrišete mrlju čistim papirnatim ubrusom. Nastavite s brisanjem spužvom sve dok više ne prestane ispuštati tinta s tkanine. Potom isperite pod hladnom vodom.

Ukoliko je mrlja i dalje prisutna, ponovite ove korake još jednom i potom ubacite odjeću na pranje u perilici rublja. Ono što je potrebno izbjegavati je sušenje odjeće u sušilici sve dok tinta potpuno ne stane s tkanine. 

VEZANI ČLANCI: 

Kako očistiti tintu s kože? Ako vam tinta slučajno završi na kožnoj torbici, ne brinite. Samo umočite štapić za uho u alkohol i lagano trljajte mrlju kako biste obrisali tragove. Ako vaša torbica ima sjajnu patinu ili sjajnu površinu, vjerojatno je presvučena zaštitnim sredstvom za kožu i trebala bi se s njom lakše rukovati. Ako trljanje alkoholom ne pomogne, pokušajte s komercijalnim proizvodom dizajniranim posebno za čišćenje kože. Ako to ne uspije ili je vaša torbica izrađena od neobrađene kože, odnesite je u kemijsku čistionicu koja je specijalizirana za obradu kože. Kako bi se tragovi, poput tinte, lakše uklonili sljedeći put, na torbice, sofe i druge gotove kožne predmete nanesite sredstvo za zaštitu kože.

Možete li ukloniti tintu s odjeće nakon sušenja? Ako ste malo prekasno shvatili da košulja koju slažete tek izvađenu iz sušilice ima mrlju od tinte koju ste zaboravili ukloniti ili ste pustili svježu mrlju da stoji malo predugo, nije sve izgubljeno. Prvo možete isprobati gore navedene metode, ali ako niste uspjeli, okrenite se jačim komercijalnim sredstvima za uklanjanje mrlja. Ovi proizvodi često sadrže sastojke za ciljanje svih vrsta tinte. Samo pazite da slijedite upute na etiketi kada ih koristite i prvo ih testirajte na skrivenom mjestu kako biste bili sigurni da su sigurni za tkanine koje tretirate. 

Odličan trik kako da vam ručnici budu mekani i mirišljavi: Dodajte samo jedan proizvod u pranje!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.