Novo istraživanje pokazalo je kako bezglutenska jela zapravo sadrže gluten. I to ne malu količinu. Čak trećina namirnica i jela koji ne sadrže gluten zapravo sadrže dovoljnu količinu koja može ostaviti neugodne posljedice na osobe koje su alergične ili ne podnose gluten.
Američki koledž gastroenterologije ispitanicama je dao maleni uređaj koji su nosili sa sobom i mjerili količinu glutena u jelima koja ga zapravo ne bi smjela sadržavati, odnosno na kojima piše da su "gluten free". U razdoblju od 18 mjeseci, kako piše Today.com, 804 ispitanika izmjerila su količinu glutena u 5600 jela u restoranima diljem Amerike i otkrila da čak 32 posto jela, odnosno trećina "bezglutenskih" jela – sadrže gluten!
"Ovo je velika stvar, pogotovo za ljude koji gluten ne mogu probaviti", rekao je voditelj istraživanja dr. Benjamin Lerner, pa dodao kako jedan posto Amerikanaca boluje od celijakije.
Ne 85%,nego samo 85 ljudi boluje od celijakije i ne smiju uzimati gluten.