S ovim ćete receptom brzo i jednostavno napraviti kolač bez i nećete previše vremena provesti u kuhinji, napisala je njegova autorica Brittany Angell. "Tekstura mu je mekana, a zahvaljujući dodatku ukusnih prženih lješnjaka podsjeća na Nutellu."
Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?
Sastojci:
¾ šalice prženih lješnjaka
¾ šalice sirovih neslanih oraha
1½ šalice pečenih i slanih makadamija oraha
2 žličice ekstrakta vanilije
¼ šalice meda ili javorovog sirupa bez šećera
¼ šalice šećera u prahu
¼ žličice himalajske soli
¼ šalice kakao praha
Za čokoladnu glazuru:
2 žlice kokosovog ulja
2½ žlice kakao praha
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
- Zagrijte pećnicu na 175°C. Kalup za tortuobložite papirom.
- Stavite lješnjake na lim za pečenje i tostirajte 10 do 15 minuta. Izvadite lim iz pećnice i ostavite da se ohlade, pa ih istrljajte kuhinjskom krpom da skinete svu ljusku.
- U mikseru dva puta po 15-ak sekundi izmiješajte ohlađene lješnjake bez kože, orahe, makadamiju, vaniliju, med, šećer u prahu, kakao prah i sol, dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Nemojte ju previše miksati ili će se ulja početi odvajati.
- Smjesu ulijte u pripremljeni pleh i pritisnite je kako bi se stvorila ravna površina. Pokrijte pleh i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
- Da biste napravili čokoladnu glazuru umutite kokosovo ulje, kakao prah, vaniliju, med i sol dok smjesa ne postane glatka i pahuljasta. Možete ju namazati na tortu čim je gotova ili nakon što se ohladi.
- Čuvajte tortu/kolač u hladnjaku do dva tjedna, savjetuje autorica recepta za portal Mind Body Green.
Pogledajte kako se priprema personalizirana čokolada