Konoba Stomarica

'Nije štos složiti koktel, kopirati nekog, nego napraviti svoj'

20.07.2017.
u 13:44
Sipa s čičvarom, fritura i popust za stalne goste
Pogledaj originalni članak

Tražim mjesta s pričom. Ne samo restorane u hladu ili one u kojima je gužva pa je “sigurno dobro”. A Stomorica je kultno mjesto u Zadru. Restorana je tu bezbroj, no ova obiteljska konoba u Varoši, ta je poznata svim Zadranima. Nekad, u nekoliko kvadrata oko šanka nalik na onaj “Kod Žnidaršića” te nešto kvadrata “kužine” skupljali su se na marendi zadarski gradonačelnici, suci, policajci, škovacini (čistači)... Nije bilo stolova, stajalo se tada za šankom i jelo.

– Potkraj 70–ih nije bilo toliko turista u gradu, tu je dolazio onaj tko je imao i onaj koji nije. Na marende, brudete, frigane gavune, slane srdele, pa čak i kuhana jaja – veli Ivica Galošić (39), pa dodaje:

– Mi i dalje spremamo spizu naših starih. Na meniju su sipa sa čičvarom (slanutkom), pašticada s njokima, fritura Stomorica (girice, kozice, lignjice), brudet od ugora... Ćaća je konobu prepustio sinu, a on sada preko na otoku hvata ribu, pa nam šalje...

U konobi, gdje klavirist tiho svira gostima, pričaju i o prvoj fešti u Zadru, koja je već dva desetljeća poznata kao mjesto gdje se petkom turistima dijeli autohtona spiza, pršut, tuna, srdele...

– Mi smo prvi počeli tu tradiciju, organizirali prvu feštu! Naša konoba, susjed koji je držao “Devet flaša” te krčma “Tovar”. I održalo se do danas...

Na polici, iznad peke koju imaju jedini u starom gradu, stoje vina. Redom domaće etikete. Lokalne. Korlat Syrah iz Benkovca, Nadinska rana (rana nije rana na tijelu, već je rana – hrana), Rose Benkovac... I sve toče na čaše. I najvažnije u ovoj kultnoj konobi, ono što vidite na cjeniku, umanjite 15 posto. Jer, za stalne goste, a to su mnogi domaći ovdje – stiže i popust.

Primjer, pašticada s njokima, odlična, meso se topi u ustima, umjesto 89 kuna, stoji 75,65 kuna. Salata, umjesto 20 kuna – 18,15 kuna. Lijepa gesta.

A i priča je samog konobara Ivice, vlasnikova rođaka, sjajna.

– Koktel sam majstor, još od 1995. godine, a nagrade sam dobivao razne, od viceprvaka države do titula koje su davali i Badel i Maraska. Posluživao sam koktele od Istre do Dubrovnika. Nije štos složiti koktel, kopirati nekog, nego napraviti svoj. Nema tu prepisivanja. Naravno, kako to obično bude, ja koktele ne pijem. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.