Postoji više uvriježenih naziva za Margherita pizzu poput pizza sa sirom, ili "prazna pizza", ali pizza Margherita u originalu je znatno "bogatija".
Dan Bransfield u svojoj knjizi "Pizzapedia" pojašnjava kako je Margherita zapravo jedna od tri vrste originalne napuljske pizze. U originalu se priprema od tijesta s dodatkom rajčice, narezane mozzarelle, svježeg bosiljka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Moderna pizza započinje svoj uspon 1889. godine kada je u lipnju te godine kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiolija Raffaele Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet.
Legenda kaže kako se kraljici, zasićenoj francuske kuhinje, posebno svidjela ova pizza sa sastojcima u tri boje talijanske zastave i ostalo je povijest. Pizza je do danas ostala jedno od najpopularnijih jela diljem svijeta, a priprema se u raznim kombinacijama sastojaka.