Mmm... fino!

Nije važno s kojim umakom – važno je da su za ručak trganci!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Nije važno s kojim umakom – važno je da su za ručak trganci!
15.02.2023.
u 07:28
Sigurno ste obožavali trgance kad vam ih je baka pripremala, a onda ste odjednom shvatili da ih niste jeli sto godina. Vrijeme je da ispravite ovu nepravdu i vratite trgance tamo gdje pripadaju – na vaš obiteljski jelovnik!
Pogledaj originalni članak

Trganci su tradicionalna tjestenina – brza i jednostavna koja se često s vrhnjem pripremala u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Osim s vrhnjem, volimo ih mi utopiti i u druge umake, a ovdje nam se pokazala kao dobitna kombinacija sa slaninom i šampinjonima. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva nikakve posebne vještine.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Trganci sa šampinjonima i slaninom

Sastojci:

  • 250 grama zlatnih šampinjona
  • 100 grama slanine
  • 2 češnja češnjaka
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • svježi peršin i majčina dušica
  • sol, papar
  • 50 grama maslaca
  • maslinovo ulje
  • 50 grama tvrdog sira
  • voda u kojoj se kuhala tjestenina

Za trgance:

  • 300 grama brašna
  • 1,5 dcl vode
  • žličica soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Prvo zamijesite trgance. U brašno ubacite sol i malo po malo dodajte vodu. Mijesite rukom dok ne dobijete glatko i čvrsto tijesto. Pustite tijesto da se odmori otprilike 20 minuta. Za to vrijeme nasjeckajte slaninu na tanke trakice i stavite je na suhu tavu da pusti masnoću. Ako počne gorjeti, samo dodajte malo maslinova ulja. Narežite šampinjone i dodajte ih slanini te ubacite i pola količine maslaca. Dobro popaprite svježe mljevenim paprom. Kad se šampinjoni popeku, dodajte sitno sjeckani češnjak i zalijte sve nekim finim bijelim vinom. Zakuhajte i vodu za trgance te tijesto odvajajte rukama (ono će se rastezati) i kidajte komadiće tijesta u kipuću vodu koju ste prethodno posolili. Kuhajte vaše trgance desetak minuta, a za to vrijeme malo-pomalo dodajte vodu od kuhanja u šampinjone. Mi smo dodali oko četiri zaimače vode od tijesta u isto toliko navrata dok smo gledali kako se stvara divan umak oko gljiva. Dodajte i ostatak maslaca i začinsko bilje koje ste sitno nasjeckali. Prije nego dodate soli, provjerite umak jer ako ste dovoljno posolili vodu u kojoj ste kuhali trgance, dodatna sol neće biti potrebna. Naribajte malo nekog tvrdog sira koji imate pri ruci. 
Trgance ocijedite (ne morate paziti da ocijedite svu vodu) i ubacite u umak s vrganjima. Sve promiješajte, dodajte naribani tvrdi sir i ako je potrebno, još malo začina. Prokuhajte još dvije minute sve zajedno i vaši trganci su spremni!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZZ
Zvir Zvirek
07:52 15.02.2023.

Tradicionalna hrana Kajkavskoga naroda.