Zdravlje na tanjuru

Ne volite zamrzavati namirnice? Nakon ovoga ćete promijeniti mišljenje

Foto: Thinkstock
Ne volite zamrzavati namirnice? Nakon ovoga ćete promijeniti mišljenje
07.02.2015.
u 08:43
Uvriježeno je mišljenje u našem društvu da je smrznuta hrana nezdrava i samo "hitna pomoć" zaposlenim majkama koje nemaju dovoljno vremena za kuhanje pa posežu za "brzim rješenjima iz škrinje".
Pogledaj originalni članak

Riblji prutići, krumpirići, grašak, miješano povrće...

Mnogi nisu poklonici zamrznutih namirnica jer "svježe je ipak svježe i zdravije je..."

Uvriježeno je mišljenje u našem društvu da je smrznuta hrana nezdrava i samo "hitna pomoć" zaposlenim majkama koje nemaju dovoljno vremena za kuhanje pa posežu za "brzim rješenjima iz škrinje".

Ipak, smrznute namirnice su u većini slučajeva mnogo zdravije nego one "svježe" koje kupujete u raznim samoposlužnim prodavaonicama.

U roku od tri dana nakon branja/prikupljanja, 80 % vitamina C iz povrća se izgubi.

Zamrzavanjem svježih namirnica čuvaju se nutritivne vrijednosti, ali i okus. Bitno je da su namirnice brzo smrznute kako ne bi bilo dovoljno vremena da se stvore kristali koji će naštetiti strukturi hrane. Stoga se koristi tehnologija brzog zamrzavanja pa je duboko smrznuto povrće često zdravije od "svježeg" koje se nudi jer je u njemu zadržana većina vitamina i minerala.

Riba i meso zamrzava se pomoću tekućeg dušika na - 23 C u roku manje od jedne minute. Stručnjaci poručuju da izbjegavate korištenje mikrovalne pećnice za odmrzavanje namirnica, a najbolji način je da smrznutu hranu stavite u lonac s hladnom vodom na sat ili dva.

>>Ne biste vjerovali, no ove namirnice su zapravo dobre za vaše zdravlje

>>VIDEO Otkrijte koji su najštetniji sastojci prehrambenih namirnica

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

L0
luena 01
08:59 07.02.2015.

Svjeze ubrano i smrznuto povce zadrzi vecinu svojih vitamina,vise nego ono koje lezi u hladnjaku dva tri dana gdje ih izgubi il ono koje danima lezi u trgovinama...

FI
fileck
09:32 07.02.2015.

To bi mi još i imalo smisla kad bih znao da zamrzavaju odmah nakon ubiranja. Ali, poznavajući naše radne navike mislim da se to meso, voće i povrće najprije dobrano napajsa negdje u skladištu pa onda, tek kad dođe na red, onda to smrzavaju.

GU
guderian
13:21 07.02.2015.

Idioti... kaj je sa onim postulatom o pasterizaciji, ne preko 72 stupnja celzuzsa da se vitamin c ne raspadne? dajte se vise dogovorite ....