dobro je za vas

Nošenje maske za oči tijekom spavanja poboljšava pamćenje i čini vas budnijima sljedeći dan, tvrdi istraživanje

Foto: Shutterstock
Nošenje maske za oči tijekom spavanja poboljšava pamćenje i čini vas budnijima sljedeći dan, tvrdi istraživanje
07.06.2023.
u 07:00
Ciklus spavanja i buđenja reguliran je prirodnom izmjenom svjetla i tame, pri čemu sunčeva svjetlost ujutro signalizira da je vrijeme za buđenje, a noćna tama nas poziva da zaspimo
Pogledaj originalni članak

Brojna istraživanja pokazuju da kvaliteta našeg noćnog odmora ima važan utjecaj na to kako provodimo dane. Ako ne spavamo dobro, bit ćemo razdražljiviji i pod stresom, manje koncentrirani, skloniji zaboraviti čak i važne stvari. Dobro spavanje ključ je dobrog života. No, kvaliteti sna ne štete samo naše brige i stres nakupljen tijekom dana: uvjeti okoline (buka, svjetlo) također igraju važnu ulogu u našem odmoru. Sada novo istraživanje sugerira da nošenje platnene maske za oči za blokiranje percepcije svjetla tijekom spavanja može poboljšati naše blagostanje – posebno naše kognitivne funkcije, piše Psy Post

Ciklus spavanja i buđenja reguliran je prirodnom izmjenom svjetla i tame, pri čemu sunčeva svjetlost ujutro signalizira da je vrijeme za buđenje, a noćna tama nas poziva da zaspimo. Nažalost, u gradovima sunce više nije samo jedini izvor rasvjete: ulične svjetiljke, natpisi na trgovinama, svjetla automobila osvjetljavaju ulice čak i noću, onemogućujući nam da se dobro odmorimo ako ne znamo kako spriječiti svjetlost da prodire u kuću.

VEZANI ČLANCI:

Polazeći od svijesti da svjetlost utječe na noćni odmor, tim talijanskih i engleskih istraživača proveo je eksperimentalno istraživanje o kvaliteti sna uz prisutnost izvora svjetlosti. Cilj znanstvenika bio je shvatiti može li uređaj koji blokira percepciju ambijentalnog svjetla tijekom spavanja zapravo utjecati na kognitivne performanse. U dva eksperimenta, istraživači su otkrili da su sudionici koji su spavali s maskom za oči pokazali poboljšano kodiranje epizodnog pamćenja i budnost sljedeći dan.

Prvo istraživanje uključivalo je konačni uzorak od 89 sudionika u dobi od 18 do 35 godina. Istraživanje je provedeno tijekom dva tjedna. Tijekom eksperimentalnog tjedna sudionici su proveli 5 noći spavajući u svojim domovima noseći masku za oči, a zatim su sudjelovali u 2 dana testiranja. Tijekom kontrolnog tjedna, sudionici su proveli 5 noći spavajući kod kuće bez maske za oči, a zatim 2 dana testiranja. Istraživači su otkrili da su sudionici pokazali bolje rezultate u učenju na zadatku povezivanja parova riječi nakon nošenja maske za oči. Također su brže reagirali na testu psihomotorne budnosti koji je mjerio budnost ponašanja i stalnu pažnju. Zajedno, ovo sugerira da je maska za spavanje rezultirala boljim kodiranjem epizodnog pamćenja i budnošću.

Međutim, zanimljivo je da sudionici nisu otkrili nikakvu razliku u satima spavanja ili kvaliteti sna kada su nosili masku za oči ili kada nisu. Ukratko, kvaliteta sna također ovisi o našoj izloženosti svjetlu – čak i ako toga nismo svjesni na svjesnoj razini.

Spavate li u čarapama? Stručnjak tvrdi da biste trebali!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.