Peti element, popularno je nazvan peti okus koji je otkriven i identificiran u Japanu. Riječ je kokumiju, okusu koji, potvrdili su japanski znanstvenici, podjednako živi i funkcionira kao i okus slatkog, kiselog, slanog i gorkog. Osim ovih općepoznatih i prihvaćenih okusa na kojima se temelji gastronomija, Japanci su definirali i umami, koji se također ugnijezdio na ljestvici poznatih okusa. Umami je vrlo ugodan okusnim i osjetilnim pupoljcima te ga je teško opisati. No, vrlo je popularan i u Japanu dostupan u obliku paste koja se dodaje jelima.
Kokumi je, nakon umamija, najnoviji okus identificiran na području senzorike. Riječ je o okusu bez okusa, a funkcionira tako da hranu koja već ima određeni okus intenzivira. Pojačavanje intenziteta drugih aroma aktivira receptore kalcija na jeziku pa tako okuse doživljavamo intenzivnije. Prirodni kokumi pronađen je u luku, češnjaku, siru i kvascu. Otkriće ovog okusa je najviše zaintrigiralo znanstvenike zbog potencijala za proizvodnju hrane s manje aditiva, koji se masovno dodaju zbog boljeg okusa procesiranih proizvoda, prenosi portal gastro.hr.
A zašto ti svaki svoj komentar moraš završavati s pljuc ili fuj;znam da ti je teško povjerovati,ali nekultura i loš odgoj i nisu nešta s čime se treba ponositi,