Wow, ovo nismo znali!

Novo istraživanje: Pizza može učiniti zaposlenike produktivnijima na radnom mjestu

Foto: shutterstock
Novo istraživanje: Pizza može učiniti zaposlenike produktivnijima na radnom mjestu
07.12.2021.
u 10:28
Zaključio je da je ljudima katkada važnija bliskost, toplina i druženje s kolegama i šefom nakon dobro obavljenog posla nego nekoliko novčanica
Pogledaj originalni članak

Dan Ariely, izraelsko-američki profesor psihologije i bihevioralne ekonomije proveo je istraživanje u sklopu knjige na kojoj radi – Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations – o tome što motivira pojedinca na poslu.

Podijelio je sudionike u četiri grupe i poslao po jednu poruku na početku radnog tjedna. Prvoj grupi napisao je da će, ako svaki dan ispune dnevne kvote, na kraju tjedna dobiti pizzu, drugoj grupi obećao je novčani bonus za istu stvar, trećoj pismenu pohvalu šefa, a četvrtoj nije poslao ništa.

Već na kraju prvog dana primijetilo se da je pizza bila najveći motivator jer je prva skupina podigla razinu produktivnosti za 6,7 posto. Pohvala šefa, čini se, također mnogo znači ljudima jer je treća skupina bila za 6,6 posto produktivnija.

Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!

Zanimljiva je bila grupa kojoj je obećan novčani bonus. Iako mnogi misle da bi to najviše motiviralo zaposlenike, oni su podigli razinu produktivnog rada za 4,9 posto tijekom prvog dana, a već u iduća dva dana bili su za 13,2 posto manje produktivni! Do kraja tjedna Ariely je izračunao da im je sveukupno produktivnost pala za 6,5 posto.

Do kraja tjedna prva je grupa, kojoj je obećana pizza, i dalje bila najviše motivirana i produktivna, a odmah iza njih i treća kojoj je obećana pohvala šefa. Zaključio je da je ljudima ponekad važnija bliskost, toplina i druženje s kolegama i šefom nakon dobro obavljenog posla nego nekoliko novčanica, prenosi Independent.

Nije to samo pizza sa sirom, evo što sadrži prava Margherita

Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Pixabay
Pizza
Foto: Thinkstock
pizza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.11.2016., Zagreb - Luka Nizetic u restoranu Pizza Pasta Forte. DKS_56146169 Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Facebook
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza s tikvicama

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.