Utjecaj na zdravlje

Nutricionistkinja razbija mit o glutenu

Foto: Vecernji
Foto: Vecernji
Foto: Vecernji
08.05.2018.
u 11:43
Koja je razlika između intolerancije na gluten, alergije ili celijakije i kako ova stanja utječu na svakodnevni život, u videu objašnjava Diana Gluhak, mag. nutricionizma.
Pogledaj originalni članak

Gluten je protein koji se prirodno nalazi u proizvodima poput pšenice, ječma, raži i zobi, a pronaći ga možemo i u mesnim proizvodima, gotovim jelima, umacima i namazima.

Kako gluten utječe na naše zdravlje? Postoje tri glavne razine nepodnošenja glutena koje su poznate, intolerancija, alergija i celijakija, od kojih je celijakija (autoimuna bolest) najteži oblik od kojeg pati 1-3 posto populacije. Često se dijagnoza ne postavlja na vrijeme jer su simptomi individualni. 

Ako primijetite da imate tegoba s probavom, patite od mučnina i nadutosti, najbolje bi bilo napraviti testove intolerancije, krvne pretrage ili biopsiju tankog crijeva – ovisno na koju razinu sumnjate kako bi promijenili prehranu i na vrijeme zaštitili svoje zdravlje. 

Osobama koje nemaju problema s alergijom, intolerancijom ili celijakijom gluten neće naštetiti, ali je važno napomenuti da pretjerano uživanje u namirnicama koje izlaze iz okvira uravnotežene prehrane u konačnici će se odraziti i na naše zdravlje. Isto vrijedi i za namirnice koje sadrže gluten i mogu utjecati na pojavu intolerancije. 

Koja je razlika između intolerancije na gluten, alergije ili celijakije i kako ova stanja utječu na svakodnevni život, u videu objašnjava Diana Gluhak Spajić, mag. nutricionizma.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NE
Nepokolebljiv
18:23 22.05.2018.

Od glutena poteskoce ima 2% hipohondrijaka i 50% suploglavaca koji imaju previse vremena i novaca!

DU
Deleted user
18:06 08.05.2018.

Ajme...nutricionisti🤘

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
08:55 09.05.2018.

Nutricionistica