Ovaj recept je vegetarijanski odgovor na omiljena ljuta pileća krilca. Savršeno karamelizirani cvjetovi karfiola prvi će nestati s pladnja kad ih poslužite gostima.
Buffalo cvjetača
Sastojci:
1 mala glavica cvjetače, narezana na cvjetne glavice
70 g brašna od slanutka, dodatno po potrebi
80 ml vode
15 g maslaca
1 češanj češnjaka
120 ml čili umaka
1 žličica sojinog umaka
2 žlice javorovog sirupa
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 °C i podložite pladanj papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno s prstohvatom soli. Postupno dodajte vodu kako biste dobili gusto tijesto slično onom za palačinke. Stavite cvjetaču u smjesu i ravnomjerno je obložite. Poslažite cvjetiće u jednom sloju na pripremljeni lim. Pecite u pećnici 15 minuta prije nego ih okrenete i pečete još 10 minuta ili dok ne postignete uravnoteženo zlatnu boju. Dok se cvjetača peče, polako rastopite maslac u lončiću. Sad dodajte češnjak, čili umak, umak od soje i javorov sirup te promiješajte da se sve poveže. Stavite u veliku zdjelu pa dodajte pečenu cvjetaču. Dobro obložite cvjetaču u tom umaku, vratite u pećnicu još desetak minuta, odnosno dok se sve lijepo zapeče. Poslužite odmah s umakom po želji i/ili rezanim svježim povrćem, poput celera i mrkve.
Foto: Shutterstock