kakva namirnica

Obožavate parmezan? Onda biste ovo trebali znati...

Foto: Getty Images
Obožavate parmezan? Onda biste ovo trebali znati...
05.12.2018.
u 07:21
Riječ je o tvrdom i aromatičnom kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mlijeka.
Pogledaj originalni članak

Jedan on najpoznatijih sireva na svijetu svakako je parmezan, sir čija je domovina Italija, točnije regija na sjeveru te zemlje poznata po odličnoj gastronomiji i restoranima. Naziv parmezan može nositi samo onaj sir proizveden u zaštićenim zonama provincija Parme, Reggio Emilije, Modene i Bologne u strogo kontroliranim uvjetima.

Riječ je o tvrdom i aromatičnom kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mlijeka. Sir je odličan izvor minerala kalcija, a hrana bogata kalcijem doprinosi bržem sagorijevanju masti. Nutricionisti parmezan preporučuju maloj djeci i starijima zbog njegovih izvanrednih prehrambenih vrijednosti, osim toga lako se probavlja, a obiluje i kalcijem i fosforom.

Foto: Oliver Dixon/News Syndication/PIXSELL
Kalorična hrana
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Hrenovke
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Domaći kruh

Osim nutritivnih vrijednosti, parmezan je sir bogatog okusa, ispunjenog voćnim notama uz blagu pikantnu notu, a preporučuje se servirati količinu od jedne četvrtine šalice uz obrok, piše Insider.  Pravi parmezan odlikuje njegova osobita tekstura: zrnato sirno tijesto, lomi se i puca u listiće prema sredini sira. Iako je spravljen od kravljeg mlijeka, ne sadrži laktozu, odnosno sadrži vrlo male količine, gotovo zanemarive pa se preporučuje i osobama s intolerancijom na laktozu. 

Potrebno je čak 16 litara mlijeka za kilogram parmezana, a potrebno je dugo vremena da sazre. Konzumiranjem parmezana potiče se razvoj probiotske bakterije Bacillus bifidus koja sudjeluje u održavanju zdravlja probavnog sustava. Masti u parmezanu su u obliku koji lagano osigurava energiju u kratkom periodu, zbog čega se brže dobije osjećaj sitosti.

U 100 grama naribanog parmezana konzumirat ćete 431 kaloriju, ali i 4% ugljikohidrata, 38,5% proteina i 28,5% masti. Od minerala u parmezanu se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina parmezan u znatnijim količinama sadrži riboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B12, vitamin A i vitamin D. Lako se probavlja i zbog kalcija kojim obiluje, smatra se odličnim izborom za zdravlje kostiju, a preporučuje se i trudnicama. 

Pogledajte i video: Supernamirnice koje biste trebali imati u svom domu

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

NE
Nemojtako
08:10 05.12.2018.

Zaboravili ste spermidin!

LM
L.marija
08:28 05.12.2018.

I ima jako puno kolesterola!!!