USKOČITE U TENISICE

Od zdravijeg srca do odličnog raspoloženja: Puno je razloga zašto početi trčati već ove jeseni

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
05.09.2024.
u 07:00
Ova aktivnost ne zahtijeva puno opreme, a trčati možete gotovo bilo gdje i u bilo koje vrijeme
Pogledaj originalni članak

Vrućine bi uskoro trebale popustiti, što je odličan povod za intenziviranje aktivnosti na otvorenom. Jedan od načina na koji možete probuditi tijelo i poboljšati zdravstvenu sliku je trčanje, piše WebMD. Ne zahtijeva puno opreme, a trčati možete gotovo bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Osim toga, ono za sobom nosi niz dobrobiti za vaše zdravlje.

Povoljni utjecaj na kardiovaskularni sustav: Trčanje ili jogging ubrajaju se među najbolje kardiovaskularne vježbe. Istraživanja su pokazala da 10 minuta trčanja dnevno značajno smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, a trkači za pola smanjuju šanse za umiranje od srčanih bolesti. Trčanje snižava i puls u mirovanju, što je važan pokazatelj općeg zdravlja i kondicije.

Bolji san: Kvalitetan san je ključan za zdravlje. Tijelo se obnavlja dok spavate, zbog čega se budite osvježeni. Ali, pokušajte izbjeći trčanje kasno u danu, jer to može ometati kvalitetu vašeg sna. Aerobne vježbe potiču otpuštanje endorfina, kemikalija koje pomažu u ublažavanju boli ili stresa. Oni aktiviraju mozak i mogu vas držati budnima.

Poboljšano zdravlje koljena i leđa: Studija provedena na 675 maratonaca pokazala je da su imali nižu stopu artritisa u usporedbi s drugim ljudima. Koljena i leđa trkača bila su u odličnom stanju. Što više trčite, to su manji izgledi da ćete u starosti imati probleme s leđima.

Poboljšano pamćenje: Ako imate problema s pamćenjem, počnite trčati. Trčanje utječe na vaš mozak i kratkoročno i dugoročno. Aerobne vježbe ubrzavaju rad srca i uzrokuju znojenje. To može povećati veličinu hipokampusa, dijela mozga odgovornog za pamćenje i učenje.

Manje prehlada: Ako se počnete osjećati loše, trčanje od 30 minuta može aktivirati vaš imunološki sustav i pomoći vam da se osjećate bolje. Kada radite aerobne vježbe poput trčanja najmanje pet dana u tjednu, smanjujete šanse za infekcije gornjih dišnih puteva za 43 posto.

Bolje raspoloženje i energija: Mnogi ljudi trče jer žele poboljšati svoje raspoloženje. Osim raspoloženja, vježbanje podiže  i koncentraciju te opću kvalitetu života. Izraz 'runner's high', koji označava trkačku euforiju, je stvaran!

Postavite ciljeve: Prije nego što krenete trčati, napravite mjerljiv plan i realan plan te budite dosljedni. Kreirajte rutinu koju možete slijediti. Započnite s mješavinom trčanja i hodanja, a program trčanja možete kombinirati s drugim vježbama. Ako vam odgovara, trčite u društvu, a ako imate zdravstvenih problema, konzultirajte se s liječnikom.

Savjeti za zdravo trčanje: Za još bolje rezultate, trčanju pridružite zdravu i uravnoteženu prehranu. Ne trčite odmah nakon jela, pijte puno vode prije, tijekom i nakon trčanja. Ne pretjerujte s glasnom glazbom, nosite reflektirajuću odjeću ako trčite rano ujutro ili kasno navečer. Recite nekome kamo idete trčati te izbjegavajte izolirana područja. Uzimajte redovite pauze, a ako se povrijedite potražite liječničku pomoć.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.