Dobra ideja

Odbacite fritezu i pripremite savršene pržene krumpiriće u pećnici koristeći pritom samo nekoliko kapi ulja

Foto: Shutterstock
Odbacite fritezu i pripremite savršene pržene krumpiriće u pećnici koristeći pritom samo nekoliko kapi ulja
23.05.2022.
u 15:16
Da biste pripremili ukusan pomfrit iz pećnice, trebate odabrati dobru sortu krumpira i poslužiti se s nekoliko trikova koje vam donosimo u nastavku ovog teksta. Glavni adut ovog jela je kukuruzni škrob u koji uvaljajte krumpiriće prije nego ih ubacite u pećnicu.
Pogledaj originalni članak

Za pripremu prženih krumpirića poželjno je odabrati sortu s visokim udjelom škroba jer ćete tako postići da izvana bude lijepo hrskav, a iznutra pahuljasto mekan. No, odabir sorte tek je početak, evo još nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati:

Krumpir prije pečenja narežite na jednake komade, debljine otprilike 0,7 cm. To je idealna debljina prženog krumpirića želite li da ne bude prehrskav i da se iznutra ne osuši poput čipsa. Narežete li ga na deblje komade to više nije pomfrit nego pečeni krumpir.

Foto: Shutterstock

Prije nego ga ubacite u pećnicu, krumpir morate temeljito posušiti u kuhinjskoj krpi ili na paprinatim kuhinjskim ručnicima. Vlaga otežava prianjanje masnoće na površinu krumpira zbog čega on neće biti fino hrskav. Kad ste krumpir dobro posušili uvaljajte ga nježno u kukuruzni škrob. On će upiti ostatak vlage i u pećnici stvoriti koricu na površini krumpirića zbog čega će oni biti još hrskaviji. Nemojte pretjerivati sa škrobom, dovoljna je jedna žlica na pola kilograma krumpira.

Da bi prženi krumpirići bili ukusni ne trebate ih "okupati" u ulju. Dovoljno je uzeti 1-2 žlice maslinova ulja (ili neko drugo, po želji) na kilogram krumpira i narezane krumpiriće temeljito pomiješati s uljem. Prije ubacivanja u pećnicu provjerite je li svaki krumpirić došao u doticaj s uljem - i to je važan korak za postizanje hrskavosti.

Foto: Shutterstock

Kod prebacivanja krumpirića na lim za pečenje vodite računa da bude dovoljno razmaka između njih jer ako budu nabacani jedan preko drugoga prekriveni krumpirići će se skuhati pa će, umjesto da budu fino hrskavi ostati gnjecavi.

Idealna temperatura pećnice za savršeni pomfrit je 230 stupnjeva. Krumpir ubacite u pećnicu tek kada se ona zagrije na željenu temperaturu. Pecite ih 20-25 minuta i obavezno na pola pečenja preokrenite da bi krumpirići bili lijepo hrskavi sa svih strana, a ne samo s donje strane.

I sami znate da pomfrit nije jelo koje se priprema "za poslije". Čim ga izvadite iz pećnice, pospite ga morskom solju i navalite!

Foto: Shutterstock

Uradi sam

Nikad skuplji sladoled? Napravite ga sami! Ovo su jedina tri recepta koje ćete trebati kad se poželite rashladiti

Mudra izreka kaže da sreću ne možeš kupiti, ali možeš sladoled – a to je ista stvar! Božanstveni desert koji dolazi u tisuću boja, oblika i okusa pa čak i u zimskoj varijanti simbolizira sve što je lijepo u životu: bezbrižno djetinjstvo, prve simpatije, najljepše ljetne uspomene, putovanja u daleke krajeve, prijateljstvo... Ali sladoled možeš i sam napraviti, i to najfiniji koji postoji.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.