Sladoled je većini najdraža hladna poslastica i njegov status apsolutnog vladara ljetnog perioda nemoguće je ugroziti. Ljeti gotovo da i ne prođe dan da se njime ne zasladimo, a jednako ga obožavamo jesti i zimi. U skladu s trendovima sve je popularniji domaći sladoled za koji točno znamo koje smo namirnice upotrijebili, a pritom se možemo poigrati s različitim okusima i aromama.
Sanja Mijac na svom blogu Domaćica oduševljava receptima, fotografijama i pozitivnom vibrom koja izvire iz svake riječi koju podijeli sa svojim pratiteljima.
Zamrznuti jogurt
Sastojci:
1 zamrznuta banana
200 g zamrznutih jagoda
450 g grčkog jogurta
nekoliko žlica javorova sirupa ili sladila po želji
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne postane kompaktno. Izlijte u posudu, prekrijte folijom ili poklopite te stavite u škrinju na hlađenje dok se ne stisne, otprilike 4-6 sati. Prije posluživanja zamrznuti jogurt malo ostavite na sobnoj temperaturi, otprilike pola sata, pa ga tada oblikujte u kuglice ili ga samo stavite u posudice. Poslužite s raznim preljevima, voćem ili po želji.
Možete koristiti i svježe voće, ne mora biti prethodno zamrznuto, ali meni je ovako finije. Također, ovakav zamrznuti jogurt možete staviti i u kalupe za sladoled pa jesti sa štapića.
Nevena Zelunka Cvijetić jedna je od najuzbudljivijih gastroblogerica u regiji, a njezin blog Hleb&lale u Hrvatskoj ima brojne obožavatelje.
Niceream
Sladoled:
2 zamrznute banane (narezane na kolutove prije zamrzavanja)
1 šalica zamrznutih višanja (bez koštica) x
1 žličica ekstrakta vanilije
200 ml kokosova mlijeka
75 g crne čokolade (min 75% kakaa)
šaka pečenih badema
šaka listića kokosa
Pesto od metvice, čokolade i suncokreta:
100 g crne čokolade (min 75% kakaa)
2 žlice meda
2 šalice listova svježe metvice
1/2 šalice pečenih sjemenki suncokreta
prstohvat soli
vode po potrebi
*šalica = 250 ml
Priprema:
Zamrznute banane i višnje (također zamrznute) stavite u multipraktik i propasirajte nekoliko puta. Dodajte vaniliju i kokosovo mlijeko pa miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu. Prebacite u posudu u kojoj ćete zamrzavati sladoled. Izmiješajte dobro i stavite u zamrzivač na 3-4 sata. 15 minuta prije posluživanja izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite na sobnoj temperaturi da se malo opusti. Prije služenja, po želji, ukrasite čokoladnim pestom. Ako dodajete čokoladu, bademe ili kokos, dodajte prije zamrzavanja sladoleda. Pesto: Na pari otopite čokoladu pa je ostavite sa strane na sobnoj temperaturi dok miksate suncokret i metvicu. Ako je smjesa metvice, suncokreta i meda pregusta, dodajte po malo vode dok ne dobijete kremastu strukturu. Pomiješajte sve s otopljenom čokoladom i čuvajte u hladnjaku.
Zrinka Zekulić autorica je bloga Gladuša čiji naziv sve govori – Zrinka obožava hranu i svoju ljubav i strast uspješno prenosi na brojne pratitelje.
Indijski Kulfi sladoled
Sastojci:
400 ml kokosove kreme
30 g očišćenih neslanih pistacija
40 g brezinog šećera (može i neki drugi zaslađivač)
1/4 žličice kardamoma u prahu
prstohvat šafrana
3 žlice vruće vode
2 žličice tapioke u prahu (može i neki drugi škrob)
prstohvat soli
Postupak:
Polovicu pistacija sameljite u prah, a drugi dio grubo nasjeckajte nožem za dekoraciju. Kokosovu kremu, prah kardamoma i šećer stavite u lonac i zagrijavajte. Šafran prelijte s 3 žlice vruće vode, pustite kratko da otpusti boju i dodajte ga zajedno s vodom u lonac. Pustite da sve zavrije pa smanjite vatru. Neka se kuha na laganoj vatri 15-20 minuta uz konstantno miješanje. Potom dodajte tapioku i nastavite miješati još 5 minuta dok se ne počne zgušnjavati. Na kraju umiješajte prah pistacija. Pustite da se ohladi prije punjenja u kalupe. Moj savjet je da veću zdjelu napunite kockicama leda, na led stavite manju zdjelicu sa smjesom i miješate dok se postupno na ohladi; potom punite kalupe. Vrh kalupa pospite grubo nasjeckanim pistacijama i stavite štapiće. Sve možete ostaviti u zdjelici u kojoj ste hladili i tako spremiti u zamrzivač, minimalno četiri sata.