je li vrijeme za potražiti pomoć?

Odgovori na ova četiri pitanja otkrivaju imate li problema s konzumacijom alkohola

Foto: Shutterstock
Odgovori na ova četiri pitanja otkrivaju imate li problema s konzumacijom alkohola
18.09.2024.
u 14:30
Britanski psihijatar upozorio je na "epidemiju opijanja u srednjim godinama" što ima štetne posljedice na zdravlje
Pogledaj originalni članak

"Sober October" ili "Trijezni listopad" je izazov koji potiče ljude da se odreknu alkohola i drugih poroka tijekom cijelog mjeseca listopada, što može poboljšati njihov san i mentalno zdravlje, dovesti do gubitka težine, sniziti krvni tlak i pomoći uštedjeti novaca. Britanski psihijatar upozorio je na "epidemiju opijanja u srednjim godinama" koja može povećati rizik od raka, pa čak i rane smrti, što je još jedan razlog za mjesečnu apstinenciju od alkohola, prenosi New York Post.

"Vidim mnogo muškaraca i žena u ovoj kategoriji u svojoj klinici. Kad ih pitam o pijenju, često ne vide da imaju problem jer stvari još nisu dosegle fazu u kojoj fizički ovise o alkoholu, a to je kada tijelo postane ovisno o alkoholu i trese se ako ostanete bez toga", napisao je dr. Max Pemberton. 

Pemberton je preporučio podvrgavanje CAGE procjeni od četiri pitanja. Radi se o alatu za provjeru koji može identificirati problem zlouporabe supstanci. CAGE je 1968. godine razvio dr. John Ewing, profesor psihijatrije i kliničar za terapiju ovisnosti na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, a radi se o kratici za "Cut down" (smanjiti), "Annoyed" (iziritiran), "Guilty" (kriv) i "Eye-opener" (piće za razbuđivanje). 

VEZANI ČLANCI:

Alat se sastoji od četiri pitanja: C - jeste li ikada osjetili da biste trebali smanjiti piće?, A - jesu li vas ljudi živcirali kritiziranjem vašeg pijenja?, G- jeste li se ikada osjećali loše ili krivim zbog svog pijenja? i E- jeste li ikada popili piće odmah ujutro da biste smirili živce ili se riješili mamurluka?. Ako odgovorite "da" na dva ili više pitanja, to znači da bi mogao postojati problem koji se ne može jednostavno objasniti ili ispraviti, napisao je Pemberton.

"Trijezni listopad" sve je popularniji diljem svijeta, osobito među milenijalcima.Pemberton je rekao da sudjelovanje u ovoj vrsti izazova može otkriti problem koji treba liječiti. "Smanjenje unosa alkohola uvijek je razumna stvar, ali ako je prva stvar koju napravite prvog veljače ili studenog ta da posegnete za vadičepom, onda je to dobar pokazatelj da mjesec dana pauze od pića neće popraviti stvari, a čak bi moglo biti vrijeme da potražite stručnu pomoć", objasnio je Pemberton.

Pijete li ova alkoholna pića? Mogla bi biti dobra za vas!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Procjenjuje se da 29 milijuna Amerikanaca, uključujući jednu od pet odraslih osoba srednje dobi, ne može prestati ili kontrolirati svoje piće unatoč velikim posljedicama. Nova istraživanja sugeriraju da nijedna količina alkohola nije korisna za vaše zdravlje jer alkohol može povećati rizik od razvoja raznih vrsta raka, bolesti jetre, pankreatitisa, oštećenja mozga, problema s mentalnim zdravljem i problema sa spavanjem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.