nove navike generacije z

Pokazalo istraživanje: Apstinencija od alkohola sve popularnija među mladima

Shutterstock
16.09.2024.
u 08:00

Alternativne bezalkoholne opcije postale su još pristupačnije u posljednjim godinama, osobito nakon pandemije

Kada ljudi odluče manje piti ili uopće ne konzumirati alkohol, tada postoji puno razloga za to, od zdravstvenih do mentalnih. Pokret nazvan "sober curious", koji se može prevesti kao "trijezni znatiželjnik", postaje sve popularniji, osobito među mladima, a radi se o smanjivanju ili potpunom izbacivanju alkohola iz svog životnog stila, piše ABC News.

Tu temu pokrenula je i naslovna junakinja u najnovijoj sezoni "Emily u Parizu", a u objašnjava da su uglavnom generacija Z i milenijalci usvajaju pristup wellnessu u odnosu prema alkoholu, počeli istraživati kako je to ne piti. "Možda niste 100 posto trijezni, ali ste zainteresirani da pijete manje", rekla je Hilary Sheinbaum, autorica vodiča za manje pijenja "Going Dry". 

VEZANI ČLANCI:

Istraživanje objavljeno 2020. godine u JAMA-i, jednom od najuglednijih i najutjecajnijih medicinskih časopisa na svijetu, pokazalo je da apstinencija od alkohola postaje sve češća među generacijom Z, pri čemu je 28 posto studenata 2018. izjavilo da ne piju alkohol, u usporedbi s 20 posto ispitanika 2002. godine.

Alternativne bezalkoholne opcije postale su još pristupačnije u posljednjim godinama, nakon izlaska iz pandemije tržište je cvjetalo novim opcijama, od trgovina bezalkoholnih pića do kvalitetnijih opcija bez alkohola. "Postoje bezalkoholna piva, vina i žestoka pića na jelovnicima restorana i barova, čak i u hotelima i odmaralištima, a sada i u zrakoplovima. Ima ih posvuda", rekla je Sheinbaum.

GALERIJA: Pijete li ova alkoholna pića? Mogla bi biti dobra za vas!

1/8

Kreatorica sadržaja iz Dallasa, Avon Nguyen, rekla je za da joj je smanjenje alkohola pomoglo i financijski. "Ako ću birati između pića od 22 dolara ili plaćanja stanarine, vjerojatno ću platiti stanarinu", objasnila je. Fitness influencerica Kendall Toole, rekla da je primijetila poboljšanja u svom fizičkom i mentalnom zdravlju otkako je prestala piti. "Najznačajniji pomaci koje sam vidjela na svom zdravlju bili sposobnost da utonem u duboki, miran san te da moja tjeskoba nije bila tako duboka i nepokolebljiva kao što je bila prije", objasnila je Toole.

Volite povremeno popiti 'čašicu'? Kad pijete, pijte džin jer je najzdravije alkoholno piće

Za razliku od slavnih osoba ili sportaša koji lansiraju svoja pića poput tekile viskija i drugih, Toole je odlučila lansirati svoje piće sa čistom energijom i proteinima pod nazivom "Don't Quit" jer je to odraz njezinog osobnog puta te njezinih vrijednosti. Za ostale koji također žele promijeniti ono što piju te se žele okušati u trijeznom "putovanju", Sheinbaum je naglasila da je to lako učiniti kod kuće. "Jedan kućni sastojak lako je kombinirati za mocktail, bezalkoholni koktel. Radi se o soku od naranče. S njim možete napraviti i bezalkoholne mimoze ako dodate i bezalkoholni pjenušac. Tako je jednostavno", zaključila je Sheinbaum

Ključne riječi

Komentara 1

PA
Pametanumoruludih
18:24 16.09.2024.

I ja apstiniram kad nemam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije