Brokula, špinat, blitva, kupus... sve što je zeleno ili lisnato pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, i to čak za 14 posto, pokazala je najnovija studija Sveučilišta Leicester. Riječ je, naime, o povrću bogatom antioksidansima i magnezijem, koje je izravno povezano sa smanjenjem stupnjeva dijabetesa.
Provedeno je istraživanje tako otkrilo kako osobe koje su konzumirale više od jednog obroka zelenog povrća dnevno imaju manji rizik od pojave dijabetesa nego oni koji su ga jedva jeli.
I dok je zaključak kako ubacivanje određenog povrća u prehranu može imati zaštitnički učinak, studije provedene s vitaminskim nadomjescima dale su razočaravajuće rezultate. Naime, nije otkrivena nikakva značajna dobrobit od konzumiranja takvih dodataka.
Trenutačne su preporuke u Velikoj Britaniji da se dnevno konzumira pet porcija voća i povrća.
- Pokazalo se kako su promjene u stilu življenja itekako važan faktor u prevenciji dijabetesa tipa 2 - stoji u studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal.
dijabetes imam već mjesec dana, ali ne koristim inzulin 3 tjedna..... i to od kad sam počeo jesti enormne količine \'\'grmlja\'\' i batat.... da ne spominjem zaslađivač stevija.... još doktori nemaju pojma koji sam tip, ali znam da mi povrće strašno pomaže..... nema umora iako spavam max 6 sati, nema bolova u mišićima, itd....