Božićno doba je vrijeme okupljanja obitelji i uživanja u toplini doma, a tradicija ovih dana, među ostalim, nalaže i pripremu ribljih jela. Iako su cijene ribe porasle, ukusna i zdrava jela mogu se pripremiti i s ograničenim budžetom, a bit će jednako ukusna, možda čak i ukusnija nego skupi specijaliteti. Mi smo za vas pronašli pet recepata za riblja jela za četiri osobe koja ne koštaju više od 20 eura, a idealna su za vaš blagdanski stol. Riječ je o receptima koji donose bogatstvo okusa uz jednostavnu pripremu i pristupačne namirnice
Pečeni oslić s krumpirom: Pripremite 800 grama oslića (svježeg ili smrznutog), 1 kilogram krumpira, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar i peršin. Krumpir ogulite, narežite na ploške i posložite u nauljenu posudu. Dodajte nasjeckani češnjak i prelijte maslinovim uljem. Na krumpir posložite oslića, posolite, popaprite i dodajte peršin. Pecite na 200 °C oko 40 minuta. Ovaj klasičan recept zadovoljit će sve koji vole jednostavnost.
Fiš paprikaš s palentom: Volite li riječnu ribu, ovo je pravi recept za vas. Pripremite 800 grama riječne riba, primjerice soma, šarana ili štuke, zatim 2 luka, 2 žlice mljevene crvene paprike (slatke i ljute), 200 mililitara bijelog vina, sol, papar, lovorov list te palentu za prilog. Na ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša, zatim dodajte mljevenu papriku i podlijte s malo vina. Dodajte očišćenu i narezanu ribu, lovorov list i malo vode. Kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Poslužite uz kuhanu palentu. Ovaj bogat i aromatičan paprikaš idealan je za hladne zimske večeri.
Popečci od srdele: Za ovo jednostavno jelo trebat će vam 500 grama očišćenih i filetiranih srdela, 1 jaje, 50 grama krušnih mrvica, 2 režnja češnjaka, sol, papar, peršin te suncokretovo ulje za prženje. Srdele usitnite nožem, dodajte jaje, krušne mrvice, češnjak i peršin. Oblikujte popečke i pržite na ulju dok ne postanu zlatno-smeđi. Poslužite s kriškom limuna i salatom.
GALERIJA Nemaju želju za radom: Ovo su najljeniji horoskopski znakovi
Brudet od bijele ribe: Sve što vam treba za ovo jelo koje će oduševiti sve za vašom blagdanskom trpezom jest 800 grama bijele ribe (oslić, grdobina ili škarpina), 2 luka, 3 režnja češnjaka, 300 grama rajčica (ili pelata), 1 decilitar bijelog vina, lovorov list, maslinovo ulje, sol i papar. Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak, dodajte rajčice i vino te pustite da se krčka. Dodajte ribu, začinite solju, paprom i lovorom. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Poslužite s palentom.
Šaran u kukuruznom brašnu: Pripremite 1 kg šarana, očišćenog i narezanog na komade, 100 grama kukuruznog brašna, sol, papar te ulje za prženje i 1 limun za posluživanje. Šarana posolite i popaprite te uvaljajte u kukuruzno brašno. Pržite na vrućem ulju dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav. Poslužite uz salatu od krumpira ili blitvu. Ovaj hrskavi specijalitet idealan je za ljubitelje tradicionalnih okusa.
Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?