Mnogima omiljene švedske mesne okruglice, zapravo uopće nisu "švedske".
Populalizirala ih je Ikea koja ih nudi u svojim restoranima, no istina je da su švedske mesne okruglice pripremane po izvorno turskom receptu.
Na službenom twitter profilu Švedske potvrđeno je ono što se godinama spekuliralo. Švedske mesne okruglice pripremaju se po receptu kralja Charlesa XIII. koji ga je donio kući iz Turske početkom 18. stoljeća.
U mnogim zemljama mesne okruglice pripremaju se na varijaciju na temu originalnog turskog recepta za "Akcaabat" ( turske mesne okruglice). Plosnatijeg su oblika, a pripremaju se od teletine i janjetine, začinjene solju i lukom i obično se služe u gustom umaku.
Švedske okruglice naziva "Kottbullar" pripremaju se od govedine i svinjetine, ponekad i teletine, uz dodatke maslaca i vrhnja, a također se služe u gustom umaku.
Normalno. Kao ato ni tjestenina nije talijanska nego turska, baklava nije albanska nego turska, a vodka nije ruska nego poljska.Richard Lavlje Srce je Francuz koji noje sudjelovao u krizarsmim pohodima noto je ikada stupio na britansko tlo, Chopin je Poljak, i tako mu se time I izgovara itd